Izvor: Politika, 22.Dec.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đulijani: Policija je rasistička

Zaseda u Bruklinu samo je produbila nepoverenje koje postoji između snaga reda i građana, posebno manjinskih zajednica

Ko je kriv, pitanje je koje postavljaju američki lideri, građani i mediji otkako je u subotu jedan Afroamerikanac, u žaru osvete za ranija policijska ubistva svojih sunarodnika, usmrtio dvojicu njujorških policajaca. Njujorčani se plaše daljih obračuna, policija je kivna na sadašnjeg gradonačelnika, a bivši prvi čovek Njujorka za tragediju u Bruklinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << optužio je – predsednika Baraka Obamu.

U zasedi koju im je postavio Ismail Brinsli (28), nastradali su Rafael Ramos i Venđijan Liju (ironija je da nijedan ne pripada beloj većini u snagama reda). Brinsli je neposredno pre krvavog pira na „Instagramu” pretio da će oduzeti živote dvojice policajaca u znak odmazde za smrt dvojice crnaca, prenose američki mediji. Mladić je posle napada pištoljem na patrolno vozilo izvršio samoubistvo.

On je na društvenoj mreži aludirao na dva slična slučaja koja su se dogodila proteklog leta, prvi u Fergusonu u Misuriju, drugi u Njujorku: belac sa značkom na ulici je ubio nenaoružanog crnog muškarca. Sličnosti se tu ne završavaju – obojica policajaca oslobođena su svake krivice, prvi za rešetanje tinejdžera Majkla Brauna, drugi za davljenje Erika Garnera, hapšenog zbog preprodaje cigareta. U gradiću nadomak Sent Luisa izbili su rasni nemiri čim se saznalo sa stradanje mladog Brauna. Taman što su tenzije splasnule, stigla je druga vest: policajac neće odgovarati. Gotovo istovremeno snage reda u Klivlendu likvidirale su crnog dečaka sa plastičnim pištoljem, a porota u Njujorku odlučila je da policajac koji je zadavio Garnera neće snositi krivicu. To je pokrenulo novi talas protesta širom SAD. Demonstranti su zahtevali da se policija odrekne brutalnih metoda, posebno prema pripadnicima afroameričke zajednice. Mediji su oštro kritikovali diskriminaciju crnaca i rasizam među snagama reda. Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, poznat po tome što je devedesetih drastično smanjio stopu kriminala, nazvao je demonstracije, izveštaje i kritike „propagandom protiv policije” i okrivio Obamu za učešće u agitaciji koja je dovela do zločina u Bruklinu.

„Imali smo četiri meseca propagande, počevši od predsednika, da bi svako trebalo da mrzi policiju”, izjavio je Đulijani za televiziju Foks njuz.

Dodao je da su protesti ohrabrivani, što je vodilo samo jednom zaključku: „Policija je loša, policija je rasistička.”

Obama je osudio ubistvo Brauna, ali je tražio od građana da se smire i poštuju sudske odluke. Zbog ovakve uzdržanosti dočekan je na nož kod liberalnih slojeva koji ocenjuju da predsednik nije uradio ništa da poboljša status manjine kojoj pripada. 

Iako su dešavanja od letos i od proteklog vikenda sigurno povezana, „Njujork tajms” podseća da ovde nije reč o organizovanom napadu već o sumanutom činu jedne nasilne ličnosti sa mentalnim problemima i debelim dosijeom. Brinsli je 15 puta hapšen u Džordžiji, gde je živeo, i četiri puta u Ohaju. Dve godine je bio u zatvoru zbog nezakonitog nošenja i korišćenja oružja. Pre nego što je stigao u Njujork, u Baltimoru je teško ranio bivšu devojku.

Grupa koja se bori za prava Afroamerikanaca „Blek lajvs meter” saopštila je da najoštrije osuđuje ono što se dogodilo u Njujorku: „Oko za oko nije naša vizija pravde.”

Čarls Vejd, jedan od organizatora protesta, izjavio je da „tako strašna stvar nikada nije smela da se dogodi” kao i da je on „protiv policijskog nasilja a ne protiv policajaca uopšte”.

Obama, ministar pravde Erik Holder i gradonačelnik Njujorka Bil de Blejzio osudili su atak. Međutim, osuda neće biti dovoljna da gradonačelnik ispegla odnose sa policajcima u svom gradu, ocenjuje „Vašington post”. Prvi čovek Velike jabuke stao im je na žulj kada ih je optužio za rasno profilisanje (sumnjičenje ljudi samo na osnovu njihove boje kože, zbog čega crnci čine najveći broj zaustavljenih vozača ili pretresanih prolaznika). Jedan od sindikata policije zatražio je da prvi čovek grada ne prisustvuje sahranama članova koji su nastradali na radnom mestu.

Posle epizode iz Bruklina, rešenje je dalje, dok svi ostaju nezadovoljni: građani, posebno Afroamerikanci, koji smatraju da su snage reda lake na obaraču, i policija, koja veruje da čelnici treba da stanu iza njih bez obzira na okolnosti.

J. Stevanović

objavljeno: 23.12.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.