Crni petak - dan za šoping

Izvor: Beta, 28.Nov.2014, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crni petak - dan za šoping

NJUJORK, 28. novembra 2014. (Beta-AP) - Tradicionalni početak šoping sezone u SAD - "Crni petak", dan najvećih godišnjih popusta, počeo je ove godine u četvrtak, na Dan zahvalnosti, kada su mnoge prodavnice već snizile cene robe.

Mnoge radnje koje su u četvrtak uveče bile prepune kupaca, u petak su prazne, ali očekuje se, ipak, da će se milioni Amerikanaca tek nagrnuti u potrazi za ogromnim popustima.

Mnoge >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << prodavnice prosečno zarade 20 odsto godišnjeg profita tokom praznične šoping sezone, a i ove godine već su objavljena ogromna sniženja kako bi se privukao što veći broj kupaca.

Prodavnice preduzimaju vanredne mere kako bi se situacija sa velikim brojem užurbanih kupaca držala pod kontrolom, pogotovo posle nesreće 2008. kada je radnik lanca Vol-mart poginuo od "stampeda" kupaca. Neke radnje organizovale su sistem ulaska u radnje sa kuponima sa rednim brojem, druge imaju osoblje obučeno "za kontrolu mase" i u prodavnicama, i ispred njih.

Na "Crni petak" su i najveća sniženja cena oružja.

Nacionalna maloprodajna federacija procenila je da će za Dan zahvalnosti prodavnice imati 25,6 miliona kupaca, ali tek će se videti koliko je pouzdana ta procena.

Ispred robne kuće Mejsiz na Herald skveru u Njujorku u petak u 6.00 časova okupilo se više od 15.000 ljudi, isto koliko ih je bilo i prošle godine.

"Crni petak" postaje tradicija i u Velikoj Britaniji, gde je u petak rano ujutro policija pozvana da uspostavi red i bezbednost u nekim supermarketima i trgovinskim centrima koji su od ponoći počeli da nude robu na velikim sniženjima.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.