Vojska uz policiju na ulicama u Belgiji

Izvor: VOA, 17.Jan.2015, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska uz policiju na ulicama u Belgiji

Zvaničnici objavili da su oko 300 vojnika razmešteni kako bi čuvali moguće terorističke mete, uključujući i američku i izraelsku ambasadu, institucije NATO-a i Evropske unije i jevrejske verske objekte...

Mere bezbednosti znatno su pojačane u Belgiji, Nemačkoj i drugim delovima Zapadne Evrope, posle racija u kojima su uhapšene desetine osoba za koje se sumnja da su islamski teroristi.

Hiljade >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << policijaca razmeštene su širom Belgije, dok su pripadnici belgijske vojske takođe pozvani kao pojačanje. Zvaničnici su objavili da su i do 300 vojnika razmešteni kako bi čuvali moguće terorističke mete, uključujući i američku i izraelsku ambasadu u glavnom gradu Belgije Briselu, baš kao i institucije NATO-a i Evropske unije.

Vojnici takođe obezbeđuju Jevrejski muzej u Briselu i objekte u jevrejskoj četvrti lučkog grada Antverpena. Belgija je upozorenje na terorističku pretnju u zemlji podigla na treći nivo, što je samo jedan ispod maksimuma.

U Nemačkoj, mere bezbednosti su pojačane u objektima javnog prevoza, između ostalog i na železničkoj stanici u Drezdenu.

Cilj velike bezbednosne operacije koja je počela u četvrtak je pronalaženje potencijalnih takozvanih "uspavanih" terorističkih ćelija - grupa islamskih ekstremista, koje se možda spremaju da aktiviraju planove za napad - posle nedavnog nasilja u Parizu i drugim gradovima.

Istovremeno, u Nigeru, gnevni demonstranti već drugi dan izazivaju nasilje na ulicama glavnog grada Niameja, zbog toga što je francuski nedeljnik "Šarli Ebdo" u novom broju ponovo objavio karikature proroka Muhameda.

Demonstranti su zapalili neke crkve i jedno policijsko vozilo, a pripadnici organa reda upotreblili su suzavac protiv mase koja ih je gađala kamenjem.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.