NATO započeo isporuku oružja UKR

Izvor: B92, 15.Sep.2014, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NATO započeo isporuku oružja UKR"

Članice NATO-a počele su da snabdevaju Ukrajinu oružjem, saopštio je danas ukrajinski ministar odbrane Valerij Geletej.

U intervjuu za Kanal 5, Geletej je rekao da je razgovarao sa ministrima odbrane, kako je naveo, vodećih zemalja sveta, onih koje mogu da pomognu Ukrajini i "koje je čuju".

"Snabdevanje oružjem je u toku", dodao je Geletej.

Njegova izjava usledila je nekoliko dana pošto je slično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopštenje jednog od pomoćnika ukrajinskog predsednika izazvalo diplomatski skandal i talas demantija.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko, koji je 4. i 5. septembra učestvovao na samitu NATO-a u Velsu, saopštio je da je, s više članica Alijanse, dogovorio direktno snabdevanje modernim oružjem.

Porošenko je tvrdio da su neke od članica NATO-a, na bilateralnim konsultacijama, izjavile da su spremne da snabdeju Ukrajinu ubojitim i neubojitim oružjem, uključujući i oružje visoke preciznosti, kao i medicinskom opremom.

Alijansa je, međutim, više puta ponovila da neće slati nikakvo oružje, niti vojnu opremu u Ukrajinu, prenela je "Rusija danas".

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je da se Alijansa neće mešati ako države članice pojedinačno donesu odluke o snabdevanju Ukrajine oružjem.

Kada je Porošenkov pomoćnik Jurij Lucenko na svojoj stranici na Fejsbuku napisao da će SAD, zajedno s Francuskom, Italijom, Poljskom i Norveškom, poslati moderno opružje u Ukrajinu, pomenute zemlje poručile su da o tome ništa ne znaju.

Prošle nedelje, američki sekretar za odbranu Čak Hejgel prvi je demantovao isporuku oružja rekavši da ne zna ni za kakav tajni dogovor o isporuci ubojitog oružja Ukrajini.

Vest su ubrzo negirale i Norveška, Italija i Poljska.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.