Lazanski: Na korak smo do ulaska u NATO

Izvor: Vesti-online.com, 27.Mar.2015, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lazanski: Na korak smo do ulaska u NATO

Vojni analitičar Miroslav Lazanski smatra da je Srbija potpisivanjem Individualnog akcionog plana partnerstva sa NATO (IPAP) došla do poslednje stepenice na putu za punopravno članstvo u Alijansi i da svaka dalja aktivnost na tom planu ne bi trebalo da prođe bez referenduma.

Lazanski je ocenio da je potpisivanjem IPAP sporazuma Srbija došla na korak do punopravnog članstva u toj vojnoj organizaciji. On je rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ova faza saradnje sa NATO ne bi trebalo da Srbiji stvori probleme u odnosima sa Rusijom.

- Rusija je jasno rekla da njoj ne smeta sporazum o Partnerstvu za mir, ali oko IPAP-a se još nije odredila. Rusi gledaju šta će biti dalje i mi smo sada došli do Rubikona, a to je punopravno članstvo u NATO - rekao je Lazanski.

Govoreći o zajedničkoj vojnoj vježbi Srbije i Rusije najavljenoj za septembar, on je odgovorio da Evropa treba da ima razumevanje.

- Srbija je vojno neutralna i kao takva treba da ima vojne vežbe i sa Kinezima i sa Rusima i sa Amerikancima. Ako Evropa poštuje status neutralnosti Srbije onda mora da ima i razumevanje. Ako nas prisiljava i svrstava, onda mi to liči na Trojni pakt iz 1941. i Srbija na to ne bi smela da pristane - rekao je Lazanski za Radio-televiziju Vojvodine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.