Samit NATO-a u Velsu: Zašto Anders Fog Rasmusen?

Izvor: KMnovine.com, 28.Avg.2014, 05:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit NATO-a u Velsu: Zašto Anders Fog Rasmusen?

NATO će, u septembru, održati svoj redovni samit 2014 u Velsu a njime će zasedati Generalni sekretar Anders Fog Rasmusen. Samit će biti održan u svetlu rata na Bliskom istoku i rata u Ukrajini.

...

Profil Andersa Fog Rasmusena sugeriše da je izabran u duhu sprovođenja plana širenja NATO-a ka istoku i "obuzdavanja" Rusije i u razmišljanju, čak i po rizik od evropskog ili >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << globalnog rata.
Anders Fog Rasmusen je razgovarao sa novinarima u Danskoj 15. avgusta i naglasio da će se Alijansa fokusirati na svoju spremnost da se bavi čitavim nizom pretnji i budnošću NATO-a. Rasmusen je rekao da će na samitu "usvojiti Akcioni plan Spremnost da bismo bili brži i agilniji". On je dodao da lideri NATO-a planiraju da ojačaju svoje partnere iz NATO-a i njihove institucije. Fog Rasmusen je podvukao da uspeh NATO-a zavisi od svih saveznika i adekvatnog ulaganja čitave Alijanse u bezbednost i odbranu, posebno imajući u vidu novu bezbednosnu klimu stvorenu Ruskim nezakonitim radnjama u Ukrajini.

"Bezbednost je kao osiguranje: da bi ste imali najbolje osiguranje morate da platite "premijum" (vrhunsko). Mi se sada suočavamo sa novom bezbedonosnom situacijom, a cena vrhunskog je porasla", rekao je on. Fog Rasmusen, Danac, pohvalio je Dansku za svoju sadašnju i stalnu spremnost da doprinese i učestvuje u operacijama u Avganistanu, na Kosovu i Libiji, kao primer "kolektivne NATO odbrane".

Izjava ostavlja bez daha, s obzirom da je zaključak 25. samita NATO-a u Čikagu, u 2012-te, da su operacije NATO u Libiji tokom 2011-te bile su "trenutak iz koga se uči i model za buduće intervencije".

Ovo tumačenje uloge NATO-a u Libiji stoji u oštrom kontrastu, o tome kako je vide tadašnji ruski premijer Vladimir Putin, Rusija, kao i mnoge druge države članica UN. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa tadašnjim Danskim premijerom Lars Rasmusen Lokeom u Kopenhagenu, Putin je naglasio da je NATO prekoračio svoju dozvolu izvan Rezolucije 1973 (iz 2011.) Saveta bezbednosti UN o Libiji.

Atmosfera između Putina i Lars Rasmusena Lokea bila je vidno napeta. Tenziji su verovatno doprineli Putinova prošlost u KGB-u kao i saznanje da je Lars Rasmusen Loke prikupio milione dolara za podršku "mudžahedina" i drugih USA / NATO kreacija u Avganistanu tokom 1980-ih.

Još jedan čovek koji bi verovatno rekao "usporite malo", na izjavu generalnog sekretara NATO-a Anders Fog Rasmusena o politici NATO vrhunskog osiguranja, jeste ambasador Rusije u NATO-u, Vitalij Gručko. Posle neuspeha u pregovorima Rusije i EU o Trećem energetskom paketu EU, na sastanku u Briselu 2013., Gručko je naveo:

"Najupečatljivija izjava ovde u Briselu jeste kada je neko rekao da ako držite čekić, ne treba da mislite da je svaki problem koji se pojavi nokat. Mislimo da svet ima dovoljno mogućnosti da se uključi u energetsku saradnju i da osigura energetsku sigurnost bez upotrebe vojno-političkih organizacija, kao instrumenata".

Analitičari su tada upozorili da je događaj u godini, u kojoj je došlo do neuspeha strategije NATO-a u Siriji, NATO izazivanje rata u Ukrajini, predvidivo kao rad časovnika.

Imenovanje generalnog sekretara NATO-a prati prognoze NATO dugoročnog planiranja.

Jedan primer? NATO je, za Generalnog sekretara, 1987-e imenovao bivšeg ministra odbrane Nemačke Manfreda Vornera. Po imenovanju Vornera usledilo je nemačko ujedinjenje 1990. Decembra 26. 1991, Sovjetski Savez je bio razbijen. Vorner, Nemačka, unutrašnje odnosi Nemačke, nemačko-čehoslovački a posebno nemačko-ruski odnosi su ključni elementi u ovim dešavanjima. Vorner je umro od raka creva u njegovoj 59. godini života, 1994. Bio je poznat po svom skeptičnom stavu u pogledu širenja NATO ka istoku.

Danska i Fog Rasmusen treba da odigraju ključnu ulogu u povezivanju bivših sovjetskih republika u Baltiku, Letoniji, Estoniji i Litvaniji u Evropsku uniju i NATO. Anders Fog Rasmusen bio je danski Premijer od 27. novembra, 2001. do 5. aprila, 2009. Vekovne bliske veze između baltičkih država i Danske su od ključnog značaja. U klimi globalnog rata protiv terorizma posle 11. septembra, Fog Rasmusen je morao da dokaže da je voljan da uključi danske vojnike u ilegalnom ratu u Iraku. Štaviše, danski sudovi odbacili su optužbe danskih tužioca protiv Fog Rasmusen po tom osnovu, rekavši da su one neodržive pred tim sudom.


   
Raskrilio se - Anders Fog Rasmusen / Foto: Rojters    


Zato što je tako dobro biti na strani pobedničkog tima.

Dansku lojalnost prema NATO-u bilo je relativno lako predvideti, takođe iz istorijskih razloga. Danci su u svesni činjenice da je Danska imala "besplatnu vožnju" kada je Nemačka bila poražena u Drugom svetskom ratu. Istorijski arhiv pokazuju da je tadašnji danski ministar spoljnih poslova Piter Munk imao tajni sastanak sa nemačkim Rajsfirerom (upravitelj okupirane teritorije) Hajnrihom Himlerom u Rostoku. Sastanak je održan u nedeljama pre "nemačke invazije". Munkov sin je bio poznat kao pedofil i čekao ga je zatvor ili još gore ako bi pao u ruke nemačkog tužioca. Zapisi koji su mogli da dokažu da je Munk ucenjen morali su delom biti spaljeni, ostali ostaju strogo poverljivi do današnjeg dana. Danske snage režirale su samo simboličan otpor kada su nemačke trupe pokrenule operaciju "Veserbung" i okupirale Dansku i Norvešku kako bi "obezbedili njihovu neutralnost".

Danska zastava se vijorila tokom proslave Dan D 2014; "Ne za državu, ali zbog napora danskih mornara tokom rata". Danski istoričar Nils Vium Olesen istakao je da verovatno oni Danci koji su znali za to doživljavaju ga kao "prijatni nesporazum", jer je "tako dobro da budete u pobedničkom timu".

Imenovanje Fog Rasmusena je bio jasan signal za proširenje NATO-a na istok, u suprotnosti sa uslovima dogovorenim pre ponovnog ujedinjenja Nemačke. A to je - da ne bude NATO trupa u nijednoj od bivših sovjetskih republika, ili članica Varšavskog pakta.


Samit u Velsu: novac Rokfelera protiv evropskog Kotinentalnog konsenzusa - rat ili mir?

Samit NATO-a 2014 u Velsu će se bez presedana održati u senci rizika od otvorenog rata između NATO-a i Rusije, ili CSTO (Organizacije saveza o kolektivnoj bezbednosti - Evroazijske unije pod vođstvom Rusije). Fog Rasmusen je naglasio da je cena vrhunskog osiguranja porasla. On svesno zanemaruje da su članovi jezgra NATO-a, posebno SAD, Velika Britanija, sa skoro apsolutnom lojalnošću iz Danske, proizveli ratove u Libiji i Siriji od 2007; rat u Iraku od 2000 ili pre, (rat na Kosovu i Metohiji i ratove u bivšoj Jugoslaviji - prim. prevodioca) kao i rat u Ukrajini od 2012. Danska i Anders Fog Rasmusen su savršen izbor, "jer je tako dobro biti u pobedničkom timu".





   
Fog Rasmusen sa svojim američkim mentorima Bušom, Ramsfeldom, Obamom i Kerijem.    

Fog Rasmusenova terminologija kao generalnog sekretara NATO-a u kombinaciji sa sadašnjim sukobom u Ukrajini, postavlja neka principijalna pitanja:

Ko ima koristi od gotovo patološki opsesivne, kreatorima podržanih Rokfelerovim novcem, politike kao Zbignjev Bžežinski. U svojoj najnovijoj knjizi "Strateška vizija", savetnik Obamine administracije tvrdi da Rusija i Putin moraju biti pod kontrolom i izolovani a da Turska treba da igra ključnu ulogu za NATO na Bliskom istoku. Psihološki obučeni posmatrači su uvereni da je Bžežinski opsednut podelom Rusije na nezavisne republike, a zatim vezivanje Moskve za kontinentalnu Evropu pod Američko-britaskom vladavinom.

Ko ima koristi od zabijanja klina u rusko - kontinentalno evropske odnose i provokaciju trećeg, veliki evropskog rata putem subverzivno - stvorenih nedostataka na sastanku u EU - Ruski energetsko-bezbednosnih zahteva?

Hoće li veći Kontinentalno evropski konsenzus protiv ratoborne politike, kojim upravljaju Vašington i London, da dostigne dovoljni zamah da spreči najgori mogući scenario? Fog Rasmusenova preambula na samitu NATO-a u Velsu pre zagovara rat nego mir. To će biti jedan od najvažnijih samita Alijanse od kada je osnovana 1949.



. . .

Autor: Dr Kristof Lehman, nezavisni politički konsultant o sukobu i rešavanja konflikata i osnivač i glavni urednik nsnbc, isključivo za onlajn časopis "Novi istočnjački izgled" (New Eastern Outlook).


Prevele i pripremile:  KM Novine

Pogledaj vesti o: NATO skup,   NATO

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.