Ženevski pakt o Ukrajini

Izvor: Politika, 19.Apr.2014, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženevski pakt o Ukrajini

Postignuti sporazum tumači se kao diplomatska pobeda Moskve. – SAD najavljuju sankcije Rusiji ako ne dođe do smirivanja krize

Specijalno za „Politiku”

Pariz – Sporazum o Ukrajini između Rusije, Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, prema prvim ocenama, potvrdio je situaciju na terenu koja ide u korist Moskve. Četiri šefa diplomatije nakon višečasovnih razgovora izašli su sa zajedničkom izjavom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koja se odnosi na uspostavljanje reda u Ukrajini, osudu ekstremizma i promenu ukrajinskog ustava, što mnogi posmatrači tumače kao diplomatsku pobedu Rusije.

Pregovori vođeni u Ženevi, gradu u kome su održani mnogi međunarodni susreti u vreme hladnog rata, označili su još jednu etapu u geopolitičkoj partiji šaha između SAD i Rusije.

Predstavnici Evropske unije još jednom su se našli u poziciji posmatrača, kao što je to bilo očigledno i na sastanku američkog državnog sekretara Džona Kerija i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Parizu 30. marta, na koji nije bio pozvan francuski šef diplomatije Loran Fabijus.

O odnosu snaga između EU i SAD u ovim pregovorima govori i to što je za pregovaračkim stolom u Ženevi šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton sedela preko puta Viktorije Nuland, zamenice američkog državnog sekretara za Evropu koja se „proslavila” po snimku njene izjave „Jeb… Evropsku uniju”, koji je „procureo” do „Jutjuba”.

Prema svojevrsnom ženevskom paktu, u Ukrajini će proces donošenja ustava biti „transparentan” i podrazumevaće „širok nacionalni dijalog” u koji će biti uključene „sve oblasti i političke izborne jedinice”. To ide ka onome što želi Rusija – da se u budućem ustavu obezbede veća prava Ukrajincima ruskog porekla.

Predviđeno je i razoružavanje ilegalnih vojnih snaga, evakuisanje okupiranih javnih mesta i objekata i slanje posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da to nadgleda. Nije, međutim, precizirano koje su to snage, što svakoj strani ostavlja mogućnost za sopstvenu interpretaciju.

U sporazumu se ne pominju Krim ni zahtevi američkog predsednika Baraka Obame da Rusija povuče svoje trupe sa granice sa Ukrajinom i da se obaveže na direktne pregovore sa privremenim zvaničnicima Ukrajine.

„Ako ne vidimo napredak, ništa drugo nam neće preostati osim da nametnemo sankcije”, rekao je Keri nakon postizanja sporazuma, ponavljajući dosadašnje pretnje Zapada.

Međutim, kako se ocenjuje, za zapadne zemlje je bilo važno da postignu dogovor sa Rusijom po svaku cenu jer ne žele da raskinu ekonomske veze sa Moskvom, a još manje da uđu u rat. Predstavnici Ukrajine u Ženevi nisu imali drugi izbor do da pristanu na kompromis.

„Rusija nije imala nameru da pošalje trupe u Ukrajinu”, poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Rusi su procenili da im vojna akcija u Ukrajini ništa ne bi donela, već bi ih, naprotiv, koštala na ekonomskom i diplomatskom planu. Ipak, ono na čemu insistiraju jeste da se ne menja vanblokovski status Ukrajine. Prema rečima Lavrova, neutralnost ne može biti samo vojna ili samo politička, već samo vojno-politička.

„U Ukrajini postoji zakon o vojno-političkoj neutralnosti. Mi smo čvrsto saopštili tokom diskusija da će promena tog statusa podriti sve napore za uspostavljanje konstruktivne saradnje o svim pitanjima vezanim za prevladavanje aktuelne krize u Ukrajini”, rekao je Lavrov. „Vojno-politička neutralnost u savremenom političkom i diplomatskom rečniku znači neučestvovanje u vojnim blokovima. NATO je vojno-politički blok. Činjenicu da je Ukrajina izabrala neutralnost i utvrdila je zakonom treba, mislim, da uvažavaju svi.”

Nakon sporazuma u Ženevi čini se da je jasno da nijedan dogovor o budućnosti Ukrajine ubuduće neće moći da prođe bez saglasnosti Rusije.

-------------------------------------------------------------

Pušilin: Nismo obavezni da poštujemo sporazum

Donjeck – Samoproglašeni lider proruskih separatista u istočnoj Ukrajini Denis Pušilin izjavio je da ne smatra da sporazum između Rusije i Ukrajine obavezuje njegove ljude da se razoružaju i isprazne zgrade administracije koje su okupirali, prenosi Tanjug. „Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov nije ništa potpisao u naše ime, već u ime Ruske Federacije”, rekao je Pušilin, lider samoproglašene „Narodne Republike Donjeck”, dodajući da će njegovi ljudi razmotriti napuštanje zgrada administracije kada vlada u Kijevu uradi to isto, dodajući da se nastavljaju pripreme za referendum o većoj autonomiji od Kijeva koji je planiran za 11. maj.

Ana Otašević

objavljeno: 19.04.2014.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.