Izvor: Nezavisne Novine, 29.Maj.2016, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajni plan njemačkih političara: Ublažavanje sankcija Rusiji

BERLIN- Iza kulisa Bundestaga njemački političari kuju planove za ublažavanje ruskih sankcija, piše Špigl. U zamjenu za pomoć Moskve u sprovođenju lokalnih izbora na istoku Ukrajine, Berlin je spreman da ukine niz ograničenja. Njemačka očekuje da će to pomoći da se održi jedinstvo EU i da se pomire pristalice i protivnici sankcija.

Na biznis forumu „Dan preduzetnika: Rusija u Meklenburgu Prednja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Pomeranija“ vicekancelar Njemačke Zigmar Gabrijel pozvao je na prekid izolacije Rusije i stupanje u dijalog sa njom, piše Špigl.

Vicekancelar je rekao da je Moskva pouzdan partner i naglasio potrebu postepenog ukidanja sankcija. On je i ranije, kada je donijeta odluka o njihovom produženju, davao slične izjave, ali to nije dovelo ni do čega. Ovaj put sve može biti drugačije, navodi izdanje.

Na kraju samita G-7 u Japanu učesnici su izjavili da će nastaviti da se pridržavaju čvrstog kursa u odnosima sa Moskvom. Među njima je i njemačka kancelarka Angela Merkel. Za sada „ne treba očekivati promjene“ rekla je ona, ali je prećutala da se iza kulisa njene vlade već odavno prave konkretni planovi za ublažavanje antiruskih sankcija.

Do sada se Njemačka držala položaja da je ukidanje trgovinskih ograničenja i zabrana za ulazak moguće samo pod uslovom pune implementacije Minskih sporazuma. Međutim, sada je Berlin spreman da izađe u susret Moskvi i oslabi sankcije, ako u minskom procesu bude postignut napredak.

„Oduvjek sam se pridržavao stava da sankcije nisu same sebi cilj. Ako u ispunjavanju Minskog sporazuma bude vidan napredak, onda će biti moguće razmatranje i ublažavanje sankcija“, izjavio je ministar inostranih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer.

Ovaj kurs podržava i kabinet kancelara. Za obnavljanje odnosa sa Moskvom su predstavnici Socijaldemokratske partije Njemačke. I iako Štajnmajer nikada nije otvoreno govorio u korist ublažavanja sankcija, on već odavno podržava ideju povratka Rusije u format G-8. Merkelova se uvijek držala čvrstog kursa, ali je sada i kabinet kancelara ublažilo svoj stav.

Plan Berlina je da se u zamjenu za pomoć Moskve u sprovođenju lokalnih izbora na istoku Ukrajine povuku neke sankcije. Po svemu sudeći, to se neće ticati finansijskih ograničenja i sankcija prema Krimu. Najverovatnije će se ukinuti zabrana za ulazak određenih ljudi u Njemačku, na primjer, članova ruskog parlamenta ili će se smanjiti rok za produženje sankcija sa šest na tri mjeseca.

Berlin takvu odluku objašnjava potrebom da se EU ujedini, jer se među pristalicama sankcija i onima koji se prema njima odnose skeptički javlja sve više nesuglasica. Prije nekoliko nedjelja Štajnmajer je istakao da otpor produženju sankcija raste. Postaje sve teže postići zajednički stav po tom pitanju, dodao je on.

Brisel nastavlja da se drži starog kursa. Šef Evropske komisije Donald Tusk siguran da će odluka o produženju ruskih sankcija biti prihvaćena „bez posebne rasprave“. Međutim, broj evropskih država koje se ne slažu sa čvrstim režimom sankcija raste. Postoje sve veće sumnje da 28 zemalja-članica EU lako pristane na produženje ograničenja. Berlin zovu napeti zvaničnici iz onih zemalja u kojima raste nezadovoljstvo sankcijama, ali se plaše da o tome otvoreno govore.

Neke vlade ne kriju svoj stav. Vicekancelar Austrije Rajngold Miterlener protivi se produženju ruskih sankcija u sadašnjem obliku. Sa njim se slaže i ministar ekonomije Francuske Emanuel Makron. Skeptično raspoloženje raste u Italiji, Španiji, Grčkoj i Portugaliji.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio da njegova zemlja neće pristati na automatsko produženje sankcija. Zbog trgovinskog embarga izvoz Mađarske, Češke i drugih zemalja istočne Evrope snažno je opao, objašnjavaju autori teksta.

Premijer Italije Mateo Renci takođe već dugo kritikuje politiku EU prema Rusiji. Italijanski političar nezadovoljan je činjenicom da je njegova zemlja primorana da trpi ekonomske gubitke, dok Berlin i Moskva nastavljaju da rade na realizaciji projekta „Sjeverni tok 2“.

Na drugoj obali Atlantika planove Berlina prihvaćeni su bez naročitog entuzijazma. „Antiruske sankcije će biti ukinute samo nakon što se ispune svi uslovi sporazuma. Ako se nešto promjeni, to će predstavljati znak slabosti. To može da stvori opasan presedan“, izjavio je ambasador SAD u Njemačkoj Džon Emerson.

U isto vrijeme Zapad se ponovo kladi na dijalog sa Rusijom, piše Špigl. Kao dokaz svojih riječi list pominje nastavak aktivnosti Savjeta Rusija—NATO.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.