Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Maj.2015, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest NUNS zbog zabrane ulasku novinaru u Rusiju

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovalo je danas zbog zabrane ulaska u Rusiju novinaru Stevanu Dojčinoviću koji je trebalo da održi predavanje na Fakultetu za žurnalistiku u Voronježu.

NUNS je u saopštenju naveo da očekuje od Ministarstva inostranih poslova Srbije i Amabasade Rusije objašnjenje zbog čega je Dojčinoviću onemogućen boravak u Rusiji.Kako navodi to novinarsko udruženje, Dojčinović je 13. maja i pored uredne dokumentacije zadržan na moskovskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << aerodromu Šeremetjevo, na graničnoj kontroli. Nakon što je 24 časa bio izolovan, vraćen je redovnim letom u Srbiju, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da mu je bez obrazloženja rečeno da u Rusiju ne sme da dolazi do 2020. godine.

"NUNS smatra ovakav postupak skandaloznim, jer Stevan Dojčinović nije prekršio nijedan zakon, niti ima osnova da mu se ograničava kretanje, tim pre što je u Rusiju krenuo na poziv Fakulteta za žurnalistiku u Voronježu. NUNS očekuje objašnjenje od nadležnih vlasti Rusije, jer ovakvi postupci dovode u pitanje osnovne međunarodne demokratske standarde koji novinarima garantuju slobodu kretanja, bez ograničenja", navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Zašto novinar iz SRB ne može u RUS?

Izvor: B92, 25.Maj.2015

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je danas protestovalo zbog zabrane ulaska u Rusiju novinaru Stevanu Dojčinoviću...NUNS očekuje od Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije i Amabasade Rusije objašnjenje zbog čega je novinaru Dojčinoviću onemogućen boravak u ovoj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.