Irinej: Ruske junake ćemo zauvek pamtiti

Izvor: Blic, 02.Avg.2014, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irinej: Ruske junake ćemo zauvek pamtiti

Na obnovljenom spomen-groblju Ruski nekropolj predstavnici Srpske i Ruske pravoslavne crkve, Vlade Srbije i delegacije iz Moskve poručili su da su Srbi i Rusi narod iste krvi koji je uvek bio i ostaće zajedno.

Na Ruskom nekropolju na Novom groblju patrijarh srpski Irinej, koji je služio parastos palim vojnicima, rekao je da se uvek, a danas posebno, sećamo hrabrih junaka koji su iz Rusije došli u srpsku zemlju da pomognu braći da se izbore sa zlom. Oni su nas, istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je patrijarh, zauvek vezali svojom ljubavlju i svojom žrtvom i time učvrstili naše vekovne odnose, koji su počeli još u vreme Svetog Save i otad nikada nisu prekinuti.

- Mi poštujemo i negujemo tu ljubav i tu žrtvu - naglasio je, i dodao da danas, kada se na Srbiju vrši veliki pritisak da bacimo senku na ruski narod, „mi to nikada ni po koju cenu ne možemo učiniti”.

Popović: Svuda zajedno

Direktor srpske Fondacije za renoviranje Nekropolja Nenad Popović rekao je da je spomen-kompleks simbol našeg zajedničkog stradanja, ali i snage.

- I monografija “Ruski nekropolj“ je deo ovog projekta i rezultat četvorogodišnjeg rada na rekonstrukciji Ruskog nekropolja u Beogradu. Na njenoj izradi učestvovalo je 25 akademika, profesora i istoričara iz Srbije i Rusije. U knjizi se vidi da su Srbija i Rusija kroz istoriju uvek bile zajedno - rekao je dr Nenad Popović, autor knjige “Ruski nekropolj”.

On je ocenio da Srbija ima puno razumevanje za svoje okruženje, prema Evropi kojoj smatramo da pripadamo, ali, kako je istakao, pre svega pripadamo slovenskoj porodici naroda, među kojima su i naša braća Rusi i moćna i slavna Ruska Federacija.

Osvrnuvši se na 1914. i početak Prvog svetskog rata, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin istakao je da je „jedina svetlost u tom mraku bila daleka, a opet bliska Rusija”.

Šef ruske Federalne agencije za pitanja Zajednice nezavisnih država, sunarodnika u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju Konstantin Kosačov rekao je da je rat koji je izbio pre sto godina mnoge svetske države stavio pred težak izbor kako da se ponašaju, a ruski izbor je bio, na prvom mestu, moralan. Prema njegovim rečima, „trenutna politika naših dveju zemalja je najlepša nadoknada za ono što se dogodilo pre sto godina” kada su ruski vojnici prolili krv na srpskom tlu.

- Sasvim sam siguran da će Rusija i Srbija biti zajedno i dalje - rekao je, i dodao da zajedničkim snagama treba da omogućimo da tragičan sukob u Ukrajini ne preraste u neki veliki rat.

- Mi to nećemo dopustiti - poručio je Kosačev.

Predsednik Komiteta za socijalnu politiku Saveta Federacije Valerij Rjazanski zahvalio je svima koji su pomagali u obnovi ruskog groblja u Beogradu. Svečanosti je prisustvovao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Obnovljeno je 800 grobnica gde počiva preko 1.000 vojnika, oficira ali i ličnosti iz oblasti kulture, umetnosti i politike.

- Na ovom groblju je sahranjen moj deda, slikar Stjepan Fjodorovič Kolesnikov. Srećni smo što je ovaj prostor konačno sređen. Kada su uređivali, sve vreme su se konsultovali sa nama, i svaki kamen je vraćen na svoje mesto - kaže Svetlana Ilić.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.