Grizunov: Milošević slavio puč protiv Gorbačova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2011, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grizunov: Milošević slavio puč protiv Gorbačova

MOSKVA -

Profesor međunarodnih odnosa na moskovskom državnom univerzitetu Sergej Grizunov istakao je danas u razgovoru za FoNet da je ruski narod bio ponosan što je pre 20 godina sprečio neupeli puč protiv tadašnjeg sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova.

"Mogu da kažem da je to bio vrhunski trenutak u savesti ruskog naroda. Bili smo ponosni što smo tada odbranili slobodu", izjavio je Grizunov, koji je u to vreme bio šef dopisništa agencije RIA Novosti u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Beogradu i nije želeo da prizna vlast pučista.

Grizunov je rekao da je pokušaj puča bio zanimljiv događaj za njega lično, ali i za njegovu zemlju.

On se prisetio da je sedeo u dopisništvu agencije RIA Novosti u Beogradu kada je dobio poziv iz Moskve da je došlo do promene vlasti.

Dobio je informaciju da je Gorbačov na Krimu, a da su pučisti došli na vlast i da mora da ispunjava obećanja njihovog komiteta.

Grizunov je naglasio da je želeo da se bori i nije prihvatio predlog da u Jugoslaviji distribuira ono što naređuje komitet za državni prevrat, a isto veče je gostovao u emisiji o prevratu koja je uživo emitovana na Televiziji Beograd.

"Slobodan Milošević je u to vreme otvarao šampanjac sa članovima svoje vlade slaveći što se komunisti ponovo vraćaju", rekao je Grizunov i istakao da su svi gosti u emisiji sumnjali u povratak demokratije u tadašnjoj Rusiji, koja je tek počela da dolazi.

"Ja se nisam složio sa njima i rekao sam da će se Gorbačov vratiti", istakao je Grizunov, koji tada nije imao nikakve informacije iz Moskve, pošto su slobodni mediji bili zatvoreni, a prijatelji mu nisu odgovarali na telefonske pozive.

Grizunov je rekao da ga je isto veče posetio prijatelj iz sovjetske ambasade, koji je radio u obaveštajnoj službi, i rekao mu da je potpisano rešenje o njegovom povratku u Moskvu.

"Posle dva dana Gorbačov se vratio sa Krima, pučisti su otišli u zatvor, a mi smo promenili ambasadora. Sve je završeno dobro", podsetio se Grizunov događaja od pre dve decenije.

On je rekao da 20 godina kasnije u Rusiji nije sve jednostavno i dobro kao što je to bilo planirano pre dve decenije, ali da veruje da će demokratija na kraju pobediti i u Rusiji, i u Srbiji.

Grizunov je ocenio da opozicija Vladimiru Putinu i Dmitriju Medvedevu u Rusiji ne postoji, jer sadašnji tandem čvrsto kontroliše sve - pravosuđe, izborni sistem, medije.

On je ocenio da trka za novog ruskog predsednika, koji se bira na proleće naredne godine, neće biti prava izborna trka, jer sada nema uslova za prave demokratske okolnosti u Rusiji.

"Mislim da je odluka već doneta i za par meseci ćemo saznati ko će biti pobednik predsedničkih izbora na proleće 2012. godine", istakao je Grizunov.

Govoreći o sadašnjoj ulozi i snazi Gorbačova, Grizunov je napomenuo da je on 20 godina ćutao i bio je mnogo popularnija ličnost na Zapadu, nego u otaždbini.

Gruzunov je naglasio da Gorbačov sada žestoko kritikuje vlast, ali da je kasno da on izazove promene, jer je napunio 80 godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.