(VIDEO) VUČIĆ U DONJOJ GRADINI:  Mi smo opstali, ostali, živimo - živi Srbija, živi Srpska!

Izvor: Kurir, 19.Apr.2015, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) VUČIĆ U DONJOJ GRADINI: Mi smo opstali, ostali, živimo - živi Srbija, živi Srpska!

Naše sećanje na Jasenovac ne sme da bude zasnovano na višedecenijskom trvenju oko broja žrtava.Sećanje nije ni matematičko ni političko. Ono je pre svega ljudsko. Žrtve ne smeju da razdvajaju buduće generacije, rekao je Vučić

DONJA GRADINA - Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Donjoj Gradini da je mali zločin koji je učinjen nad srpskim narodom koliko su "naše glave visoko" i dodajući da ne misli u teritorijalnom, nego u duhovnom smislu:

"Živela >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Srpska! Živela Srbija! Živela sloboda! I slava onima koji su dali svoje živote za tu slobodu", rekao je premijer Srbije. On je dodao da srpski narod ne pristaje za smrt i da će se boriti za život i da se žrtve koje su pale nikad ne zaborave.

Преостаје нам да подигнемо главу, високо, и кажемо: ви, крвници, урадили сте свој посао али слабо. 1/2 #Jasenovac pic.twitter.com/2tu2LZc5NI

"Naše sećanje na Jasenovac ne sme da bude zasnovano na višedecenijskom trvenju oko broja žrtava.Sećanje nije ni matematičko ni političko. Ono je pre svega ljudsko", rekao je Vučić. Žrtve Jasenovca ne smeju, kako je rekao, da razdvajaju buduće generacije.

"Strašno je ovo mesto. Uspomene su strašne. Mržnja koja je napravila Jasenovac i Gradinu je strašna. Čak i oprostiti ovde je strašno", rekao je Vučić, i dodao: "Dve su stvari koje možemo da uradimo. Najpre da podignemo glavu, da odamo počast i pokažemo da se i sami kajemo . Posle toga da pognemo glavu, i da kažemo: vi krvnici uradili ste svoj posao , ali slabo. Mi smo opstali, ostali, živimo - živi Srbija, živi Srpska".

Tišina se najglasnije čuje u Јasenovcu, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Posle premijera Srbije, prisutnima se obratio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je istakao da su se na ovim prostorima uvek vodili ratovi bez potrebe.

Sloboda je najskuplja reč u srpskom jeziku, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nakon govora zvaničnika biće održana memorijalna akademija "Tražim pomilovanje".

Polaganje venaca na spomen obeležje u Memorijalnom centru

Podsetimo, polaganjem venaca na spomen obeležje u Memorijalnom centru Donja Gradina u Republici Srpskoj, počela je ceremonija obeležavanja Dana sećanja na žrtve genocida u koncentracionom logoru Jasenovac.

Полагање венаца у Доњој Градини за 700.000 жртава усташког геноцида у концентрационом логору #Јасеновац #Jasenovac pic.twitter.com/bsLHsLmgfi

Vence u najvećem jasenovačkom stratištu u ime Republike Srbije položili su premijer Aleksandar Vučić i savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i premijerka RS Željka Cvijanović. U spomen stradalim Romima, Jevrejima i Srbima vence su položile i delegacije preživelih logoraša, boračkih udruženja, Izraela, diplomatski kor...

Доња Градина #Јасеновац #Jasenovac pic.twitter.com/lMnc5AQuwn

Obeležavanje Dana sećanja počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici, koju je služio episkop banjalučki Jefrem.

Posle polaganja venaca održan je pomen žrtvama, a zatim je počela Memorijalna akademija, kojom će se završiti ceremonija.

http://www.youtube.com/watch?v=z4YHt37iTZM

Osim premijera Srbije i savetnika predsednika Republike, obeležavanju Dana sećanja prisustvuju i ministri u Vladi Srbije Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Bratislav Gašić, Vanja Udovičić, Željko Sertić, Nikola Selaković, zamenik predsednice Skupštine Srbije Igor Bečić, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Srpski Aušvic - najstrašniji logor smrti u porobljenoj Evropi

Dan sećanja na žrtve Jasenovca obeležava se povodom oslobađanja ustaškog konclogora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u porobljenoj Evropi, koji istoričari nazivaju i "srpski Aušvic". Za datum obeležavanja uzet je 22. april - dan kada je grupa od 1.075 preostalih logoraša tog dana 1945. krenula u proboj iz logora Jasenovac, a samo njih 127 se domoglo slobode.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora. Prema procenama koje je na osnovu prvih ekshumacija izvršila državna Komisija FNRJ, a koje je potvrdio i Centar "Simon Vizental", u jasenovačkim logorima je nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti

@DariusdePadova: Serbian children before execution in #Croatian #Nazi camp #Jasenovac And you think you have it bad! pic.twitter.com/gyKYUclWhx

NDH je u jednom nadmašila naciste - bila je jedina država koja je imala posebne logore za decu - Sisak i Jastrebarsko, kroz koje je prošlo 33.000 mališana, a ubijeno blizu 20.000 dece do 14 godina starosti. Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", formiran je u avgusta 1941. godine.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.