Izvor: Nezavisne Novine, 16.Avg.2016, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ferguson odgovorio na Dodikovo pismo: Referendum izazov autoritetu odluka suda

SARAJEVO - Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson odgovorio je na otvoreno pismo koje mu je uputio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, navodeći da predloženi referendum o Danu Republike Srpske predstavlja izazov zakonskom autoritetu odluka Ustavnog suda BiH.

"Uvijek sam prihvatao da Republika Srpska ima zakonsko pravo da održava referendume o pitanjima koja su u sklopu njenih nadležnosti kao entiteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i u skladu sa Ustavom BiH. Ali, obrazloženje koje je pratilo odluku Narodne skupštine vrlo jasno pokazuje da predloženi referendum o Danu Republike Srpske predstavlja izazov zakonskom autoritetu odluka Ustavnog suda BiH", istakao je Ferguson.

Ferguson ističe da su, prema Dejtonskom sporazumu, odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće, saopšteno je iz britanske ambasade.

"To je osnov prema kome je Ujedinjeno Kraljevstvo izrazilo zabrinutost po pitanju referenduma, zajedno sa visokim predstavnikom i drugim međunarodnim partnerima. Politička retorika koja se čuje sa svih strana posljednjih dana ničemu ne doprinosi. Nadamo se da će se ove zabrinutosti moći otkloniti putem mirnog i konstruktivnog dijaloga", dodao je Ferguson.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo ambasadoru Velike Britanije u BiH Edvardu Fergusonu u kojem je upitao ovog diplomatu pod čijim pritiskom je promijenio mišljenje o održavanju referenduma u Srpskoj i kako je moguće da narod njegove države može da koristi referendum kao vrhovno demokratsko sredstvo, a građani Republike Srpske ne mogu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Odgovor britanskog ambasadora u BiH Miloradu Dodiku

Izvor: Cafe.ba, 16.Avg.2016

Edward Ferguson, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, odgovorio je na otvoreno pismo koje mu je uputio Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.