Dodik o referendumu: Neka se spremi Srpska

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2014, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik o referendumu: Neka se spremi Srpska

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je za moskovski "Nedeljnik" da nakon današnjeg referenduma u Škotskoj, EU više nema prava da bilo kome osporava upotrebu institucije referenduma.

"Referendum o nezavisnosti Škotske, koji se gradio kroz čitav niz zakonskih i drugih aktivnosti desetinama godina, od 18. septembra 2014. godine prestaje da bude samo lep san Škota i noćna mora britanskih političara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << već postaje i nova realnost Evropske unije", naveo je Dodik u razgovoru za "Nedeljnik".

On je istakao da je referendum u Škotskoj svojevrsna potvrda prava Rusa u Ukrajini da odluče kako i gde će živeti, ali i potvrda ispravnosti opređeljenja političkog vođstva Republike Srpske, po kom instituciju referenduma treba permanentno graditi i jačati.

"Nije važan ni rezultat. Jedino važno je da se institucija referenduma koji podrazumeva dezintegraciju jedne od najmoćnijih zemalja sveta lagodno ušetala pod briselske svodove. Dakle, bez obzira na rezultat, Evropska unija nema više prava da osporava bilo kome upotrebu institucije referenduma u cilju zaštite svojih prava, uključujući pravo na bolji život", rekao je Dodik.

Predsednik RS naglasio je da referendum obezbeđuje i mir i demokratiju i neotuđiva prava naroda priznata svim relevantnim međunarodnim dokumentima.

"I dok se u Španiji spremaju da referendumsko pitanje iz Škotske prevedu sa engleskog na katalonski, ja Škotima i ostatku Britanije želim miran i dostojanstven 18. septembar, koji će sasvim sigurno postati još jedan istorijski datum. A svima poručujem - neka se spremi Republika Srpska", kazao je Dodik.

On je istakao da se svet ove godine našao na novoj prekretnici kao i pre 100 godina, da se Krim referendumski pripojio Rusiji, kao i da njegovo insistiranje na referendumu nije nacionalizam, kao što tvrde neki u Sarajevu i Beogradu.

U Republici Srpskoj sa interesovanjem prate dešavanja u Škotskoj, ali ne veruju da bi to moglo uticati na njihov status u okviru BIH.

Građani Republike Srpske u anketi izražavaju sumnju da će škotski referendum imati uticaja na status njihovog entiteta.

Zvaničnici EU, ovih dana izbegavaju tu temu, ali, povodom Republike Srpske, njihov stav je jasan i nepromenjen.

"Svaka zemlja je specifičan kontekst, specifična istorija. Kada pričamo o zapadnom Balkanu, odnosno BiH, stav EU je veoma jasan. Mi stalno izjavljujemo da smo nedvosmisleno posvećeni teritorijalnoj BiH kao samostalnoj i jedinstvenoj državi. Za nas, BiH je jedna zemlja i mi odbacujemo sve secesionističke ideje i izjave", Peter Stano, portparol Evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

Eventualno otcepljenje Škotske moglo bi, ipak, da bude inspiracija za secesioniste naročito u postkomunističkim, tranzicionim zemljama, od Republike Srpske i zapadne Makedonije do Pridnjestrovlja, Južne Osetije i Abhazije, smatra politički analitičar, Boris Varga, naročito ako se uzme u obzir aktuelna kriza između EU i Rusije.

"Ta zona, tih država koje imaju veliki broj secesionističkih pokreta na svojoj teritoriji, mogla bi da postane potencijalni izvor krize i nestabilnosti", objašnjava Varga.

Ako se otcepi od Kraljevstva, Škotska bila bi prva nezavisna zemlja u Evropi od "krvavog raspada Jugoslavije i najmlađa zemlja u svetu posle otcepljenja Južnog Sudana od Sudana 2011. godine".

Ukoliko da je svima sve dozvoljeno nakon današnjeg referenduma u Škotskoj, bez obzira na ishod, EU nema više prava da osporava bilo kome upotrebu institucije referenduma u cilju zaštite sopstvenih prava, uključujući pravo na bolji život.


Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.