Više od 400.000 funti za Benksijeva dela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2015, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 400.000 funti za Benksijeva dela

Radovi britanskog anonimnog strit art umetnika, poznatog kao Benski, prodata su na aukciji u Londonu po dvostruko većoj ceni od procenjene.

Najveću cenu, 32.500 funti (50.000 dolara), postigao je grafit "Rude Copper" (2002), na kojem je predstavljen britanski bobi u nepristojnoj gestikulaciji.

Aukcijska kuća Bonam saopštila je da je prodajom Benksijevih printova iz kolekcije promotera strit art umetnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Stiva Lazaridesa, ostvarena ukupnu suma od 434.600 funti. Čak 30 dela premašilo je prvobitnu procenu.

"Christ with Shopping Bags", rad iz 2004. koji predstavlja reinterpretaciju Isusovog raspeća, odnet je za 22.500 funti, a "Flower Thrower" za 20.625 funti. Početna cena za oba dela bila je 12.000 funti.

Benksi je pseudonim grafiti umetnika koji je na sebe skrenuo pažnju kao član andergraund grupe umetnika u Bristolu. Postao je poznat širom sveta poslednjih godina, a njegova dela su izuzetno tražena među kolekcionarima umetničkih dela.

Najveću cenu na jučerassnjoj akciji, međutim, postigao je rad irskog strit art umetnika Konora Haringtona.

Njegova slika "Dance With the Devil", rađena uljanim bojama i sprejem, prodata je za 77.500 funti.

Kako prenosi Rojters, dela ovog umetnika, koji je sredinom 1990-ih počeo kao crtač grafita, nalaze se u kolekcijama mnogih poznatih ličnosti kao što su Ališa Kiz, Džered Leto i Demijen Herts.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.