Rast britanske ekonomije ubrzao u drugom kvartalu, uoči Brexita

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Jul.2016, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast britanske ekonomije ubrzao u drugom kvartalu, uoči Brexita

LONDON - Potaknut najvećim uzletom industrijske proizvodnje od 1999. godine, rast britanskog gospodarstva ubrzao je u drugom tromjesečju, koje je zaključeno referendumom o napuštanju Europske unije, pokazali su podaci objavljeni u srijedu.

U drugom tromjesečju bruto domaći proizvod porastao je za 0,6 posto, nakon 0,4 posto rasta u prva tri mjeseca ove godine, objavio je u Ured za nacionalnu statistiku. Ekonomisti koje je anketirao Reuters očekivali su za drugo tromjesečje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << istu stopu rasta kao i u prvom tromjesečju.

Industrijska je proizvodnja u tri mjeseca do lipnja porasla za 2,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najjači rast u godinu dana i iznad prognoze da će porasti za 2 posto.

Međutim, snažna stopa rasta možda se neće zadržati u drugoj polovici godine, s obzirom na šok za gospodarstvo koji je izazvala referendumska odluka 23. lipnja o napuštanju EU-a.

Nakon te odluke mnoge su kompanije najavile smanjenje ulaganja i broja radnih mjesta, dok je povjerenje potrošača palo, što najavljuje usporavanje rasta gospodarstva.

Prošlotjedna anketa Reutersa pokazala je da analitičari procjenjuju da će Velika Britanija vjerojatno u idućoj godini kliznuti u recesiju.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.