Liberti Global se širi i jača poziciju u Poljskoj

Izvor: B92, 23.Okt.2016, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Liberti Global se širi i jača poziciju u Poljskoj

London -- Liberti Global, medijska kuća sa sedištem u London kupiće poslovanje kablovskog operatera Multimedija Poljska za 760 miliona dolara u gotovini.

Na ovaj način će Liberti Global, pod kontrolom milijardera Džona Malouna, ojačati svoju tržišnu poziciju u toj zemlji, prenosi agencija "Blumberg".

Ovom kupovinom, Liberti UPC Poljska će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proširiti svoj domet na više od 4,0 miliona domova i kompanija, naveo je glavni izvršni direktor kompanije Majk Frajs u saopštenju.

Multimedija Poljska je treći najveći kablovski operater u toj zemlji, kojem su u sticanju TV pretplatnika na tržištu takmaci bili Liberti i Vivendi, a u borbi za korisnike interneta kompanije poput Oranža.

Ovaj sporazum dolazi nakon šest drugih Libertijevih kupovina ove godine, koji uobičajeno kupuje konkurente kako bi povećao margine profita uz uštedu troškova.

Poljska, sa fragmentiranim tržištem u ovom sektoru, jedna je od retkih evropskih zemalja u kojima regulatori ne sprečavaju ovakva preuzimanja. U Nemačkoj se, na primer, Liberti suočava sa regulatornim preprekama u nekim od svojih pokušaja akvizicija, navodi njujorška agencija.

Poljska je učestvovala sa 2,2 odsto u prihodima Liberti Globala u 2015. godini, prema podacima koje je prikupio "Blumberg".

Do kraja juna, kablovski sistem Libertija u Poljskoj obuhvatio je 3,1 milion domova, ili oko 20 odsto od ukupnog broja domaćinstava u zemlji. Na kraju drugog tromesečja 2016. godine, kabl Multimedije je prošao kroz 1,6 miliona domova.

U 2014. godini, Multimedija Poljska je odustala od planova za prodaju akcija za 948,3 miliona zlota (220 miliona dolara) putem inicijalne javne ponude, zbog slabe potražnje.

Za finansiranje kupovine poljskog operatera, Liberti će koristiti kombinaciju novca i duga, navodi se u saopštenju. Sporazum, za koji se očekuje da će biti finalizovan u idućih 12 meseci, ne obuhvata poslovanje Multimedija Poljske u oblasti osiguranja, gasa i energetike.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Liberti Global se širi i jača poziciju u Poljskoj

Izvor: Capital.ba, 24.Okt.2016, 07:30

LONDON, Liberti Global, medijska kuća sa sjedištem u London kupiće poslovanje kablovskog operatera Multimedija Poljska za 760 miliona dolara u gotovini. Na ovaj način će Liberti Global, pod kontrolom milijardera Džona Malouna, ojačati svoju tržišnu poziciju u toj zemlji, prenosi agencija “Blumberg”. Ovom...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.