Gardian: Danilo Kiš majstor kratke priče

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2015, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gardian: Danilo Kiš majstor kratke priče

Londonski Gardijan je danas u svojoj kulturnoj rubrici objavio članak u kom se čitaoci pozivaju da obavezno pročitaju zbirku priča "Enciklopedija mrtvih" Danila Kiša.

"Pretpostavljam da je Danilo Kiš donekle želeo da se našali kada je napisao ovu zbirku pripovedaka, svoju poslednju zbirku. Koji naslov! Knjiga ima svega 166 strana, a naslovna novela samo 24", navodi potpisnik teksta, književni kritičar Nikolas Lezard, ističući da je u pitanju "jedna od najdirljivijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << priča koju je ikada pročitao".

"To je svedočenje kako o snazi tako i o slabosti književnosti i ljudske memorije; i elegija i vapaj nemoći, koji odjekuju u više dimenzija", ističe Lezard, napominjući da je "jedini uslov za upis u Enciklopediju mrtvih taj da se ime onog koji je u nju uvršten ne nalazi ni u jednoj drugoj enciklopediji".

"To je duboko demokratski pristup; i samo je neko suštinski demokratskog duha, neko ko bi umeo da prepozna - ne samo teorijski ili apstraktno, važnost svakog pojedinca, mogao doći do jedne ovakve zamisli", smatra Lezard.

Po njemu je smisao knjige za egalitarizam takav da oni koji su već ostavili svoj trag u istoriji, ili misle da to jesu, nemaju potrebu da budu u nju uključeni.

Iz ovog se, napominje Lezard, može shvatiti Kišovo poimanje istorije, ali i šta su ljudi koji su stvarali istoriju mislili o njemu.

Kratko se osvrćući na njegove korene - uz napomenu da Kišov otac potiče iz istog grada kao i preci Leopolda Bluma, čuvenog junaka iz "Uliksa" Džejmsa Džojsa, Guardijanov kritičar navodi da Kiša nikada nije bilo moguće svrstati politički ili na osnovu nacionalne pripadnosti, već isključivo prema njegovoj posvećenosti slobodi.

Lezard odaje posebno priznanje izdavačkoj kući Pingvin što je Kiša i njegovu zbirku pripovedaka vratila čitaocima.

Iako dosta toga duguje argentinskom piscu Horheu Luisu Borhesu, Kiš je posedovao neku "veću toplinu, neko veće razumevanje za ljudsku patnju. Jedan je od onih pisaca za koje osećate da je na vašoj strani", napominje on.

"Kiš je bio jedan od najvećih u svom veku, ne samo da je bio originalan veći i saosećajan um, kadar, o čemu ova zbirka svedoči, da pripovetki udahne novi život.

"Ukratko, ne mogu dovoljno da preporučim ovu knjigu ili vas uverim da je pročitate", zaključuje Lezard.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.