Britanske kompanije nastojat će više zapošljavati starije od 50 godina

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Maj.2017, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanske kompanije nastojat će više zapošljavati starije od 50 godina

LONDON - Skupina tvrtki, uključujući osiguravateljskog diva Avivu, te banku Barclays i informatičku kompaniju Atos, pristala je promovirati zapošljavanje građana starijih od 50 godina objavom podataka o dobi svojih zaposlenika, pišu britanski mediji.

Kompanije su time odgovorile na poziv vladinog zastupnika interesa starijih radnika iz redova kompanija Andyja Briggsa, koji je u veljači od kompanija zatražio da >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << do 2022. godine povećaju broj starijih radnika za 12 posto.

Briggs, inače izvršni direktor tvrtke Aviva UK Life, upozorio je pritom da bi do te godine u Britaniji trebalo biti otvoreno 14,5 milijuna novih radnih mjesta, a na tržište rada ući će samo sedam milijuna mlađih radnika.

Stariji su radnici od vitalnog značenja za rješavanje problema ogromnog manjka radne snage u Britaniji, naglasio je.

Briggs želi da se više kompanija odazove na njegov poziv i da počnu objavljivati podatke o dobi svojih radnika kako bi se broj starijih radnika do 2022. godine povećao za milijun, što je odredio za svoj cilj.

"Tvrtke mogu preuzeti vodeću ulogu na tom području kroz obećanje o stvarnim promjenama i aktivna nastojanja da zapošljavaju više radnika starijih od 50 godina", rekao je.

"Objavom podataka koji će svjedočiti o njihovom napretku na tom području također mogu pokazati prednosti koje donosi raznoliki tim zaposlenika koji predstavljaju sve dijelove društva", dodao je.

Skupinu osam tvrtki koje su pristale objavljivati takve podatke čine Aviva, Atos, Barclays, Co-operative Group, Home Instead Senior Care, Financial Services Compensation Scheme (FSCS), Mercer i Walgreens Boots Alliance.

U nedavno objavljenim podacima Atosa 33 posto radne snage ima između 50 i 64 godine. Aviva zapošljava 18,3 posto iz ove dobne skupine, Barclays 17 posto a Co-op Group 26 posto.

Iako još uvijek nije sigurno kakav će sporazum dogovoriti sljedeća vlada s Europskom unijom o slobodi kretanja radnika, mnoge poslodavce brine pronalaženje kvalificiranih i nekvalificiranih radnika nakon Brexita.

Briggs je rekao da je prosječna dob zaposlenog u Velikoj Britaniji sada 40 godina, te je 10 godina veća nego u 1974. godini.

Procjenjuje se da će do 2030. godine polovina svih odraslih osoba u Velikoj Britaniji biti starija od 50 godina.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.