Britanija, vrata džamija otvorena za nemuslimane

Izvor: RTS, 08.Feb.2016, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija, vrata džamija otvorena za nemuslimane

Više od 80 osoba širom Britanije otvorilo je vrata nemuslimanima nastojeći da im objasni islam "iza neprijateljskih naslova" i da obuzda islamofobična osećanja širom Evrope.
U akciji učestvuju džamije u Londonu, Birmingemu, Mančesteru, Lidsu, Glzgovu, Kardifu, Belfastu, Plimutu i drugim gradovima.

Inicijativa je potekla od Muslimanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << veća Britanije, organizacije koja ujedinjuje 500 manjih, lokalnih i regionalnih islamskih organizacije, džamija i škola.
Reč je o drugom "Danu posete mojoj džamiji" a pozvani su i predstavnici ostalih verskih grupa kako bi demonstrirali jedinstvo i solidarnost tokom "napetog vremena za verske zajednice", navedeno je u saopštenju za medije.
Organizovano je prisustvo molitvama kao i ture sa vodičima.
Prema poslednjim podacima iz 2011. godine, u Velikoj Britaniji ima 2,7 miliona Muslimana.
U decembru prošle godine policija je zabeležila 158 zločina povezanih sa islamofobijom, što je duplo više nego u istom mesecu prethodne godine. 
Napadi su postali učestaliji nakon ubistva britanskog vojnika od strane islamskih ekstremista u Londonu 2013. godine, a intenzivirani su i posle terorističkih napada u Parizu u novembru prošle godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.