Region i Srbija zaostaju po broju implanta

Izvor: Akter, 09.Okt.2015, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Region i Srbija zaostaju po broju implanta

Učesnici dvodnevnog 13. Balkanskog kongresa posvećenog slušnim implantima i savremenoj tehnologiji složili su se da region, pa i Srbija, zaostaju po broju implanta u odnosu na razvijenije Evropske zemlje

Osim stručnjaka iz Srbije gosti Beograda bili su i eksperti iz još 12 zemalja - Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Albanije, Bugarske, Mađarske, Slovenije, Moldavije, Litvanije i Austrije.

"Srbija i uopšte zapadni Balkan malo >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << kaska u odnosu na okruženje kada je reč o broju implantacija. Kada je reč o hiruškim intervencijama i rehabilitacionih rezultata, mi smo tu rame uz rame sa okruženjem, pa i sa Evropom", kazao je direktor Klinike za otorinolaringologiju i maksiofacijalnu hirurgiju Nenad Arsović.

On je podsetio da Fond za zdravstveno osiguranje Srbije pokriva ugradnju samo jednog implanta (za jedno uho) i 35 do 40 ugradnji godišnje.

Sredstvima zdravstvenog osiguranja finansiraju se implanti za decu sa urođenom gluvoćom, koja bez njih ne bi mogla da razviju govor.

Sredstva se obezbeđuju i za decu kod koje se gluvoća razvijala, a gornja granica je 26 godina. Implanti se ne finansiraju za starije od tog uzrasta.

Situacija je drugačija u Mađarskoj, Austriji, Rumuniji ili Bugarskoj. "Kod ove tri zemlje Fondovi su poslednje dve-tri godine počeli da finansiraju obostranu ugradnju implanta. To ima prednosti kod dece u njihovom razvoju. Bolje razumevanje, prirodniji zvuk, kao i bolje slušanje u buci", napomenuo je Arsović. On je ukazao i da stručnost za Srbiju nije problem.
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.