Novi izaslanik UN za Libiju u prvoj poseti Tripoliju

Izvor: B92, 05.Avg.2017, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi izaslanik UN za Libiju u prvoj poseti Tripoliju

Tripoli -- Novi izaslanik UN za Libiju Gašam Salame stigao je u prvu posetu Libiji gde se zauzeo za poštovanje suvereniteta te zemlje.

Salame, inače libanski državljanin, imenovan je 22. juna za novog izaslanika UN nasledivši Nemca Martina Koblera.

Kobler, koji je posredovao u postizanju sporazuma o formiranju vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju i koju je priznala međunarodna zajednica, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << završio je mandat ali nije uspeo da utiče na smanjivanje tenzija koje opstaju od pada i ubistva dugogodišnjeg libijskog lidera Moamera el Gadafija 2011. godine.

Salame se danas sastao s predstavnicima vlade u Tripoliju kojima je preneo da će UN da poštuju nacionalni suverenitet, nezavisnost i jedinstvo u Libiji.

U Libiji haos vlada posle Gadfijevog ubistva. Tom zemljom vladaju dve vlade - jedna u međunarodno priznata u Tripoliju a druga u Bengaziju, koju predvodi komandant samoproglašene libijske nacionalne vojske Halifa Haftar.

Haftar je napustio vojsku još tokom Gadafijeve vladavine, 1980-ih godina, i proveo gotovo 20 godina u SAD. Vratio se u Libiju 2011. godine i predvodio oružanu pobunu koja je dovela do smene i ubistva Gadafija.
Pogledaj vesti o: Tripoli

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novi izaslanik UN za Libiju u prvoj poseti Tripoliju

Izvor: Blic, 06.Avg.2017, 00:27

Novi izaslanik UN za Libiju Gašam Salame stigao je u prvu posetu Libiji gde se založio za poštovanje suvereniteta te zemlje...UN Special Representative Ghassan Salame arrives to a warm welcome in #Tripolihttps://t.co/nInVK5o0Rj pic.twitter.com/n1ejGwbBmw..Salame, inače libanski državljanin, imenovan...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.