Nastavljene borbe kod Tripolija, skladište goriva pod vatrom

Izvor: Blic, 29.Jul.2014, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljene borbe kod Tripolija, skladište goriva pod vatrom

Granata koju je ispalila jedna od zaraćenih libijskih milicija pogodila je danas rezervoar s naftom kod međunarodnog aerodroma glavnog grada, Tripolija, iako su lokalni zvaničnici tvrdili da je dogovoren prekid vatre da bi vatrogasci mogli da pokušaju da ugase višednevni požar u tom skladištu goriva.

Već dve nedelje traju borbe u kojima je poginulo skoro 100 ljudi, a ranjeno 400. Takvog sukoba nije bilo od građanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rata 2011, kada je svrgnut libijski vođa Moamer Gadafi.

Dok danima gore druga dva rezervoara, granata danas nije zapalila i rezervoar s naftom, rekao je za AP jedan zvaničnik libijske državne naftne korporacije.

Još 13 vatrogasnih kamiona stiglo je danas da bi pokušalo da ugasi požar u skladištu goriva, kapaciteta 6.000 tona.

Privremena vlada Libije je pozvala zaraćene grupe da prekinu borbu jer požar može izazvati "humanitarnu i ekološku katastrofu" u Tripoliju.

Zatražena je i pomoć vatrogasaca iz inostranstva, i rečeno da je Italija pristala da pošalje vatrogasne avione, ali je to opovrglo Ministarstvo spoljnih poslova u Rimu.

Vlasti su pozvale stanovnike da se evakuišu iz područja prečnika pet kilometara oko aerodroma.

Sukobi su ranije ovog meseca primorali vlasti da zatvore aerodrom koji je razoren artiljerijskom vatrom zavađenih milicija. Zbog oružanog sukoba mnoge diplomate i drugi stranci su pobegli iz zemlje, uključujući Ambasadu SAD i misiju UN.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Moamer Gadafi,   Gadafi

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.