Izvor: Blic, 26.Okt.2016, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LIBIJSKA INDIJANA DŽOUNS U senci rata cveta SUROV BIZNIS

U ratom razorenoj Libiji krađa umetnina dosegla je industrijske razmere, a svi pokušavaju da ugrabe svoj deo kolača.

Kirenajske pogrebne skulpture zvuči kao neverovatno dosadan naziv članka na poslednjim stranicama nekog naučnog časopisa, ali Francuz Morgan Belžik postao je pravi detektiv proučavanjem tako ezoterične teme.

Istraživanje je Belžika vodilo od ratom uništene Libije, tragom internacionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << krijumčarenja umetnina, preko tajnovitih posrednika sve do blještavih galerija Pariza i Njujorka.

We need to safeguard Libya's treasures before they're lost forever >> https://t.co/8is0i24NYY @apollo_magazine pic.twitter.com/5Q3N9YK5tX

Libijom upravljaju dve suprotstavljene vlade, a pet godina od pada Muamera Gadafija njegova država je u potpunom haosu. Čak i Islamska država se uključila u borbu za vlast na obali Mediterana. Naime, džihadisti su uspeli da organizuju jedini uspešnan lokalni ogranak u severnoj Africi i to baš u Gadafijevom rodnom gradu.

Belžik se ne bavi ISIS-om, već je u fokusu njegove istrage bio grad Šahat na samoj obali Sredozemnog mora. Šahat je među prvim gradovima kog su pobunjenici 2011. godine uspeli da preuzmu od vojske odane dotadašnjem libijskom diktatoru. A Belžika, kao arheologa, zanimala je nešto davnija istorija tog grada.

Grčki nekropolis

Šahat se nalazi na mestu gde je nekad uspostavljena prva grčka kolonija u Africi, Kirenajka. Nekad jedan od najmoćnijih gradova Sredozemlja, Kirenajka je i mesto najvećeg nekropolisa izvan antičke Grčke.

- Doslovno prevedeno, nekropolis je grad mrtvih. Retko kada je naziv bio prikladniji - ispričao je Belžik za "Daily Beast".

Stari Grci su gotovo hiljadu godina pokapali svoje mrtve u nekropolisu kod Kirenajke. "Groblja su bila veća od samih urbanih centara. Neverovatan broj grobnica se nalazilo tamo, a imali su i ulice, stubove, pa čak i fasade", kaže Belžik.

Pojedine umetnine iz Kirenajke našle su se na svetskom tržištu i u Gadafijevo vreme, ali diktator je brutalno kažnjavao neovlašćenu prodaju. To je dovelo do toga da su se tek poneki avanturisti usudili da pljačkaju arheološka nalazišta.

Industrijsko krijumčarenje

Međutim, Libija više nije tako strogo kontrolisana država. Belžik je otkrio da je krijumčarenje umetnina iz Kirenajake stvorilo pravu industriju. U martu je Belžik predstavio 40 fotografija umetnina za koje je definitivno utvrdio da su ukradene iz Kirenajke. Brojka ga je šokirala, jer kako on sam kaže: "Do sad smo znali za manje od 300 skulptura u privatnim rukama".

Pronašao je i stotinjak mermerne umetnina u prodaji za koje tek sumnja da su iz Nekropolisa kod Kirenajke.

- Neke se prodaju za 4.000 dolara, a neka za 400.000, sve zavisi od očuvanosti i lokacije prodaje - rekao je Belžik.

Kaže da je trenutno najbogatije tržište u Njujorku gde se prodaju i najskuplje umetnine. Trenutno sarađuje sa međunarodnim organizacijama gde su sastavili popis umetnina za koje se opravdano sumnja da su ilegalno iskopane.

Milioni za poprsje

Nekakav napredak je i ostvaren. Na primer, 2013. godine Britanci su zaplenili poprsje grčke boginje Persefone procenjeno na čak dva miliona funti. Poprsje se nalazi u Britanskom muzeju gde čeka sudsku odluku o vlasništvu. Oštećenja na samom poprsju ukazuju da su neki amateri krampovima iskopavali skupocenu umetninu.

Trag je doveo do poslovnog čoveka iz Dubaija kog je američko pravosuđe optužilo da je barem pet umetnina iz Egipta prokrijumčario u SAD. Belžik pretpostavlja da postoje dokazi za barem 90 optužnica, ali i da velika većina ukradenih umetnina nije na slobodnom tržištu.

- Većina verovatno diskretno čami u Švajcarskoj ili negde drugde. Čekaće 5 ili 10 godina svoju priliku kada će drugi ljudi paziti na libijske umetnine - rekao je Belžik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.