Džejms Foli je živeo svrhu svetskog novinarstva

Izvor: Akter, 20.Avg.2014, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džejms Foli je živeo svrhu svetskog novinarstva

Američki državni sekretar Džon Keri, osudio je danas ubistvo američkog novinara Džejmsa Folija, koga su džihadisti pogubili iz odmazde zbog napada na Irak, ocenivši da je on svojom hrabrošću "živeo svrhu svetskog novinarstva"

"Džejms Foli išao je na najmračnija mesta, da bi ih obasjao svetlom istine. Ništa nije moglo da ga zaustavi u želji da sa svetom podeli saznanja o onome što se dešava na linijama fronta u Iraku i Avganistanu ili o borbi protiv surovog diktatora >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << u Libiji, a nameravao je da isto učini i za Siriju", naveo je Kari u saopštenju.

Keri je rekao i da je Foli bio hrabar i odvažan i da "nijedna maskirana kukavica ne može da oduzme tu hrabrost Amerikancu, koji je živeo svrhu svetskog novinarstva".

Keri je u saopštenju naveo i da je bio senator kada je Foli prvi put zatočen u Libiji i da se tada sastao s njegovom porodicom, koja je bila odlučna u nastojanju da on bude oslobođen, kao što je on sam bio uporan u izveštavanju iz ratnih zona.

"Strašna i čudna nepravda da se taj mladi novinar ponovo našao u zatočeništvu u drugom sukobu je gotovo nezamisliva. Ne mogu da opišem koliko bismo svi želeli da se ovaj užas završio tako što se njegova porodica ponovo sastala, kao što je to bilo prvi put", poručio je Keri.

"Postoji zlo na ovom svetu i svi mi smo se pomovo našli oči u oči s njim. Ružno, divlje, neobjašnjivo, nihilističko i beskorisno zlo. ISIL (Islamska država u Iraku i Levantu) je lice tog zla., pretnja onima koji žele da žive u miru i opasnost za jednu mirnu religiju koju svakodnevno krše svojim varvarizmom", dodao je Keri.

Keri je istakao da će se borba protiv ISIL-a nastaviti, na svim mestima na kojima ta organizacija "širi mržnju".

"Svet mora da zna da se Sjedinjene Američke Države nikada neće povući pred takvim zlom. ISIL i opasnost koju predstavlja moraju biti uništeni, a odgovorni za ta gnjusna, izopačena zlodela kažnjeni", zaključio je Keri.

Ranije danas, američki predsednik Barak Obama osudio je brutalno pogubljenje američkog novinara Džejmsa Folija i poručio da će SAD nastaviti da se bore protiv Islamske države uprkos svim pretnjama.

Ekstremisti Islamske države objavili su video snimak na kom se vidi kako, u znak odmazde za vazdušne napade SAD u Iraku, odrubljuju glavu američkom novinaru Džejmsu Foliju (40), koji je nestao u Siriji pre skoro dve godine.

Foli je nestao na severu Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju "Global Post".

Na kraju snimka prikazan je i još jedan zarobljenik, identifikovan kao američki novinar Stiven Sotlof, a ekstremisti su upozorili da njegova sudbina zavisi od sledećeg poteza predsednika Baraka Obame.

Sotlof je otet pre godinu dana na severu Sirije, u blizini granice sa Turskom.

Ovo je prvi put da su pripadnici Islamske države ubili američkog državljanina od izbijanja sukoba u Siriji, u martu 2011. godine.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

"Foli je živeo svrhu novinarstva"

Izvor: B92, 20.Avg.2014

Američki državni sekretar Džon Keri osudio je ubistvo američkog novinara Džejmsa Folija, koga su džihadisti pogubili iz odmazde zbog napada na Irak...Keri je u saopštenju naveo da je on svojom hrabrošću "živeo svrhu svetskog novinarstva"..."Džejms Foli išao je na najmračnija mesta, da bi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.