DRAMA! Srpski državljanin zarobljen u Siriji, ne daju mu da pređe granicu, njegova ćerka preklinje za pomoć! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 11.Jul.2017, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRAMA! Srpski državljanin zarobljen u Siriji, ne daju mu da pređe granicu, njegova ćerka preklinje za pomoć! (FOTO)

Državljanin Srbije Hasan Abdula Al-Sattaf, rodom iz Sirije zarobljen je već 19 dana na granici te zemlje, jer mu na turskoj strani ne daju da pređe granicu. Nakon peripetija oko dokazivanja njegovog dvojnog državljanstva, danas je i zvanično dobio odgovor od turskog ambasadora da ne može da prođe. Njegova ćerka nas je obavestila o svemu, a danas je dobila obećanje od našeg Ministarstva spoljnih poslova da će oni učiniti sve da se problem reši.

Kako nam je >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << ispričala Zina Al-Sattaf, Hasan Abdula Al-Sattaf je rođen u Raki, sadašnjem uporištu ISIS-a, ali kako je iz imućne porodice, mogao je da bira gde u Evropi želi da studira.

Jugoslavija je 80-ih godina bila svetski poznata i nije bilo neobično što je odlučio da stomatologiju studira baš ovde. Tokom studija upoznaje Zininu majku sa kojom se ženi 1985. godine.

- Njemu čak državljanstvo nije ni bilo bitno s obzirom na to da je aplicirao tek nekoliko godina kasnije za to i dobio ga 2006. - otkriva Zina.

Foto: Telegraf

Njen otac je već tri godine u rodnoj Siriji gde je bio kako bi rešio imovinske stvari sa svoja dva brata, prodao nasledstvo i obezbedio porodicu u Srbiji.

Foto: Privatna arhiva

- Kada je moj otac otišao u rodnu Raku, tada to još nije postao samoprozvani kalifat, međutim rat se širio po zemlji i morao je da se skloni. Uspeo je da pobegne od ISIS-a.

- Nakon što su ga odmah sprečili da pređe granicu, tražili su da kontaktira konzulat u Ankari  i da im naša zemlja pošalje pismo u kome garantuje da je on srpski državljanin. Naš ambasador u Ankari ga je odštampao, potpisao i poslao po primerak tati, na granicu i turskom ministarstvu spoljnih poslova - priča očajna Zina koja danima brine za oca.

Foto: Telegraf

Konačnu odluku trebalo je da donese tursko ministarstvo spoljnih poslova, koje nije dalo odobrenje. Srpska ambasada je danas dobila taj negativan odgovor. Potresena Zina je pitala naše Ministarstvo spoljnih poslova šta dalje da preduzima.

Foto: Privatna arhiva

- Rekli su mi: "Ne znamo, možda da pokuša da ide drugim putem".

- Bila sam u šoku jer on čovek ima 75 godina, pije mnogo lekova jer je dugogodišnji dijabetičar i kao takav, teško da on nekome može da bude pretnja. Pritom, nikakvu pomoć mu nisu ponudili tamo.

Od našeg ministarstva još nismo dobili odgovor šta će preduzeti povodom ovog slučaja.

(S.Vasić)


Pogledaj vesti o: Libija,   Sirija

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.