Irski Festival posvećen danu Ustanka 1916.

Izvor: Studio B, 07.Mar.2016, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irski Festival posvećen danu Ustanka 1916.

U trećoj nedelji marta, od 14. do 22. Beograđane očekuje niz zanimljivih kulturnih dešavanja-uključujući muziku, film, ples i izložbe u okviru tradicionalnog BIF-a.

4. Beogradski Irski Festival počinje 14. marta u KC Gradu prodajnom izložbom nakita i fotografija srpskih i irskih umetnika među kojima su Tatjana Jakovljević, Sandra Malić Tešić, Erika Marks i Simon Pelan (dizajneri nakita), i Dermot Keli (fotograf). Izložba će trajati do kraja festivala a za sve zainteresovane >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << posetioce planirana je i radionica nakita 16. marta.

U okviru sada već u okviru dobro poznatog „Delikatesnog ponedeljka",specijalno iz Irske u KC Grad stiže kuvar Garth McColgan, koji će obogatiti ovo veče svojim djakonijama. 

Ovogodišnji BIF protećiće u znaku obeležavanja najvećeg irskog državnog jubileja, tačnije stogodišnjice od Ustanka za nezavisnost Irske. Pre tačno sto godina, 1916. godine na Uskrs izbila je oružana pobuna koja se smatra „svetim gralom" Irske nezavisnosti.

Nakon 700 godina Irska je konačno dobila nezavisnost, premda se oslobođenje većine Irskih ostrva dogodilo nešto kasnije, 1921. godine.

Ovaj značajan jubilej četvrti BIF obeležiće nizom filmova, panel diskusija i dokumentarnih filmova sa temom Ustanka 1916. godine. Filmovi će biti prikazivani svakog dana od 15. do 22. marta u Jugoslovenskoj Kinoteci i bioskopu Fontana.

Na filmskom repertoaru će biti ostvarenja : „Momački vikend"(srpska premijera 15.mart, Kinoteka), „Soba","Rajanova kći", "Majkl Kolins","Kravava nedelja"," Vetar koji njiše ječam", "Trnovit put do Dablina", "After ‘16" koji čini 9 kratkih filmova na temu Uskršnjeg ustanka, kao i „Milion Dablinaca"o najpoznatijem irskom groblju. Dva irska dokumentarca "Put za Mostar" i Hjubert Batler: "Svedok budućnosti" obrađuju teme sa prostora bivše Jugoslavije.

Dan Svetog Patrika (17.mart) će se obeležavati širom sveta na isti način pesmom, veseljem, ali posebno "Ozelenjavanjem". Zahvaljujući podršci TOB-a od zalaska sunca 16. marta do ponovnog izlaska 18. marta četiri monumentalne građevine Beograda - Narodna Skupština, Most na Adi, Hotel Moskva i Palata Albanija biće osvetljene zelenim svetlom, kao što je slučaj i sa relevantnim građevinama u svim svetskim prestonicama (Sidnejska opera, Kineski zid, Brandenburška kapija, egipatske piramide...).

Vrhunac Festivala zakazan je za 19. mart kada će se irski kabare u UK Vuk predstaviti izvođenjem veoma provokativne predstave "Devojka koja zviždi"- sa renomiranim irskim muzičarima, Honor Hefernanom i Trevor Najtom. Ova predstava je nastala prema motivima iz života veoma značajne i provokativne američke pesnikinje Doroti Parker koja je bila među najznačajnijim predstavnicama poezije bit-generacije. Kabare će biti izveden u saradnji sa našim muzičarima Emilijom i Đorđem Andrejevićem.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Četvrti Beogradski irski festival od 14. do 22. marta

Izvor: DANuBeogradu.rs, 07.Mar.2016

Od 14. do 22. marta biće održan četvrti Beogradski irski festival. Beograđane očekuju raznovrsna kulturna dešavanja. Festival će biti otvoren 14. marta u KC Grad u okviru dobro poznate tematske večeri „Delikatesni ponedeljak“. Gastronomske bravure obradovaće vaše nepce jer specijalno iz...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.