Izvor: Arte, 27.Maj.2015, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan otvorenih vrata u Salonu MSU

Povodom izložbe “Prostori odstupanja”, Muzej savremene umetnosti organizuje Dan otvorenih vrata u petak, 29. maja u Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14).

U periodu od 12 do 20 časova posetioci će imati mogućnost da direktno od umetnice Ane Knežević dobiju odgovore na pitanja o izložbi i njenim radovima predstavljenim u Salonu MSU, dok će u 17 časova umetnica održati prezentaciju o svom dosadašnjem radu.

Izlоžbа "Prostori odstupanja" >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << prеdstаvlja аutоrе Anu Knežević, Nemanju Lađića i Marka Markovića kојi sе u svојој umеtničkој prаksi nа specifičan nаčin bаvе pојmоm prоstоrа. Rаzličitim pristupimа, koristeći medij crteža, svetlosno-zvučne instalacije i video rada, umеtnici prоblеmаtizuјu rеcеpciјu prоstоrа, njеgоvu strukturu, hоmоgеnоst i plаnоvе.

Na izložbi „Prostori odstupanja“ Ana Knežević je predstavljena sa dva rada, instalacijom Fiat Lux (2015) i crtežom Between You and Me (2015).

Interesovanja umetnice se kreću u okvirima interdisciplinarnih istraživačkih projekata, koji u sebi ujedinjuju nauku, tehnologiju i umetnost. U svojim radovima ona istražuje relacije i međusobnu zavisnost između prostora, svetlosti i zvuka. Njeni radovi se oslanjaju na okruženje, ostvareni su u odnosu na konkretnu situaciju zatečenog mesta i konstruisani su kao site-specific instalacije. U zadatom prostoru, Ana Knežević realizuje formu crteža u prostoru, kroz koji se prolazi telom. Tim činom, posetilac postaje učesnik u samom radu, koji je osmišljen da bude aktiviran posmatračevim pogledom. Umetnica je posebno zainteresovana za pojam praznine i negativnog prostora, i svojim radom, povezujući naučna istraživanja sa umetnošću, donosi nova prostorna iskustva koja menjaju našu standarnu percepciju.

Ana Knežević (Beograd, 1976). Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2002. godine u klasi profesora Slobodana Roksandića. Studirala je slikarstvo na programu MFA na Massachusetts College of Art u Bostonu. Bavi se svetlosno-zvučnim instalacijama, crtežom i slikarstvom. Realizovala je nekoliko projekata u javnim prostorima i imala brojne grupne i samostalne izložbe, između ostalog 2003. u Bostonu i 2009. u Parizu. Živi i radi u Njujorku. Više o umetnici http://www.anaknezevic.net/ana.html

U toku trajanja izložbe, biće organizovani susreti i sa Nemanjom Lađićem i Markom Markovićem. Izložba "Prostori odstupanja" je otvorena do 28. juna 2015. gоdinе, svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom.

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

Dan otvorenih vrata u Salonu MSU: Druženje sa Anom Knežević

Izvor: Blic, 28.Maj.2015, 07:00

Povodom izložbe “Prostori odstupanja” Muzej savremene umetnosti (MSU) organizuje Dan otvorenih vrata u petak, 29. maja, u Salonu Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14)...U periodu od 12 do 20 sati posetioci će imati mogućnost da direktno od umetnice Ane Knežević dobiju odgovore na pitanja o...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.