8 domaćih filmova za nagrade Sofest

Izvor: B92, 12.Jun.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

8 domaćih filmova za nagrade Sofest

U trci za nagrade predstojećeg festivala domaćeg igranog filma, 37. Sofest-a, koji se održava od 1. do 5. jula u Sopotu, biće osam filmova: „Ljubav drugi zločini" Stefana Arsenijevića, „Čitulja za Eskobara" Milorada Milinkovića, „Bledi mesec" Ljubiše Samardžića, „Biro za izgubljene stvari" Svetislava Prelića, „Četvrti čovek" Dejana Zečevića, „Na lepom plavom Dunavu" Darka Bajića, „Miloš Branković" Nebojše Radosavljevića i „Princ >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od papira" Marka Kostića. Na završnoj večeri, van konkurencije, biće prikazan i film „Čarlston za Ognjenku" Uroša Stojanovića.

Festival u Sopotu otvoriće film „Ljubav i drugi zločini" Stefana Arsenijevića, što če ujedno biti i njegova beogradska premijera. Film je uspešno prikazan na brojnim međunarodnim festivalima, gde je višestruko nagrađivan.

Arsenijevićevo ostvarenje govori o ženi, na pragu četrdesete, koja je ukrala veliku količinu novca i nestala iz zemlje, Film prati poslednji dan glavne junakinje, njen oproštaj sa prijateljima i svima onima koji su činili njen život, koje viđa poslednji put, a oni to ne shvataju. Ona im poklanja neke stvari, pokušava da sredi njihove živote, da im kaže sve ono što je želela, a nije mogla, nekima od njih priređuje sitne osvete.

Na osnovu tog jednog dana shvatamo kako je izgledao ceo njen život. A da sve bude još komplikovanije, pojavljuje se mladić, znatno mlađi od nje, i otkriva joj da je u nju zaljubljen. Pošto to sazna, njihov odnos se razvija, a ona do kraja večeri treba da odluči šta da uradi.

Uloge glavnih junaka Anice i Stanislava tumače Anica Dobra i Vuk Kostić, a veliki glumački ansambl čine Feđa Stojanović, Milena Dravić, Zoran Cvijanović, Anita Mančić, Ivan Jeftović, Ana Marković, Hana Svamborn, Juko Išikura i mnogi drugi.

Na 37. Sofestu premijerno će biti prikazan i najnoviji film Ljubiše Samardžića „Bledi mesec", treći deo serijala započet filmom „Jesen stiže dunjo moja".

37. Sofest će imati pet zvaničnih nagrada Žirija, koje se sastoje od statuete "Sofest" i novčanog iznosa (2,7 miliona dinara). Nagrade Žirija dodeljuju se za najbolji film programa, najbolju režiju, scenario, najbolju žensku i najbolju mušku ulogu.

Kao posebno priznanje dodeljuje se i Nagrada Žirija publike, koja pobedniku donosi statuetu "Sloboda" i novčani deo od 300.000 dinara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Arsenijevicev film otvara 37. Sofest

Izvor: Kurir, 12.Jun.2008

BEOGRAD, 12. juna 2008. (Beta) - U takmičarskom programu 37. festivala domaćeg igranog filma Sofest koji se od 1. do 5. jula održava u Sopotu biće prikazano osam filmova, a manifestaciju će otvoriti "Ljubav i drugi zločini" Stefana Arsenijevića. Film "Ljubav i drugi zločini" do sada je uspešno...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.