“Srce prkosnog grada“

Izvor: Kragujevac.rs, 20.Okt.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Srce prkosnog grada“

Komemorativna akademija povodom 21. oktobra održana je u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.Uz prisećanje na nevine žrtve stradale u oktobru 1941. godine, među kojima su i đaci i profesori kragujevačke gimnazije iz ove škole je još jednom poslata poruka mira i nada da se takav zločin više nikada neće dogoditi.

Ova naša gimnazija beleži i ostavlja tragove sećanja onima koji hodaju njenim hodnicima, koji u njenim učionicama ulaze u svet nauke i umetnosti, koji uče da pre svega >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << poštuju život. Naša priča jeste priča o oktobru i Šumaricama ali i priča o veri da je mir moguć, da će postati način života našeg čoveka i našeg naroda - poručila je u svom pozdravnom obraćanju Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije.

Tradicionalnoj svečanosti u spomen đaka i njihovih profesora, svoj pečat dali su sadašnji gimnazijalci, kroz recital i nastup hora. Ovom prilikom izvedena je poema “Srce prkosnog grada“ koju su scenski adaptirali profesori srpskog jezika Simonida Pavlović i Njegoš Grebović, dok je školskim horom dirigovala profesor Gordana Vučković.

Akademiji su prisustvovali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbići, episkop šumadijski gospodin Jovan, predstavnici lokalne samouprave, kragujevačke školske uprave, delegacije gradova pobratima, kao i nekadašnji i sadašnji profesori i učenici ove škole.

U svom obraćanju ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić naglasio je da sećanje na nevine žrtve predstavlja i obavezu da menjamo svet na bolje, da ga prilagodimo meri čoveka.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Dani ponosa i sete u Prvoj gimnaziji

Izvor: Šumadija Press, 21.Okt.2014, 11:16

U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji juče je obeležena 181. godišnjica postojanja i održana tradicionalna Komemorativna akademija povodom 21. oktobra.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.