“Kreativni Veliki park“ predstavljen javnosti

Izvor: Kragujevac.rs, 23.Maj.2016, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Kreativni Veliki park“ predstavljen javnosti

U organizaciji Beogradske nedelje dizajna i grada Kragujevca u amfitearu Mašinskog fakulteta stručnoj javnosti ali i građanima predstavljeni su rezultati analize i moguća idejna rešenja budućeg izgleda Velikog parka u okviru projekta “Kreativni Veliki park grada Kragujevca“.

U fazi prikupljanja podataka, snimanja stanja na terenu i anketa sa građanima, koja je trajala od decembra do aprila, osnovne smernice su bile da se ne dira promenada, zaštiti fontana, ne ugrozi drveće, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << zasade nova stabla, omoguće besplatni sadržaji za decu i omladinu, vrate kriva ogledala, uklone automobili iz parka. Iz svega toga iznedrila su se brojna rešenja i ideje kako bi park mogao da izgleda, u skladu sa željama i potrebama građana.

Zahvaljujući se građanima što su se odazvali u tom broju, Jovan Jelovac osnivač Beogradske nedelje dizajna je rekao da je cilj projekta Human Cities koji okuplja 12 jako važnih evropskih institucija iz različitih zemalja i gradova da promeni način na koji su se do sada planirali gradovi ne samo kod nas nego i u svetu - faraonski i dekretima. Cilj akcije koja je finansirana od strane programa Kreativna Evropa je da promeni stari školski urbanizam i da se u proces planiranja, istakao je Jolovac, uvede mišljenje građana na velika vrata. Došli smo da podržimo Kragujevac jer je to veliki iskorak i mislim da Srbija prvi put na ovaj način projektuje jedan tako važan deo grada.

Aleksandru Vuja profesor Arhitektonskog fakulteta koji je osmislio koncept “Kreativni Veliki park grada Kragujevca“ je rekao da je analiza koja je urađena jednokratna, služi da se stvari sagledaju i provociraju od strane građana Kragujevca, kako bi se od toga napravila dugoročnija priča. Naravno, pravo rešenje za ovaj park je arhitektonsko urbanistički konkurs.

Kao prvi korak ka definisanju novog okvira građanske participacije, ovaj predlog služi kao inspiracija zainteresovanima da se, pre svega, uključe u projekat, a zatim odgovorno i kreativno zajednički razmišljaju o budućnosti parka, čime se formulišu novi standardi. Na taj način definišu se ne samo principi očuvanja i razvoja parka u narednom vremenskom okviru, nego i principi samog iniciranja i odlučivanja o ovoj, kao i o drugim gradskim celinama.

Dalji cilj projekta je da se na potezu od Velikog parka do Šumarica u jednom širem kontekstu ceo prostor poveže u jednu neprekinutu celinu za relaksaciju i odmor, kreirajući istovremeno i jednu novu, jedinstvenu kulturno - istorijsku destinaciju za kvalitetan turizam u srcu Srbije.

Prva lokacija na kojoj će se nalaziti dečije igralište u Velikom parku već je opredeljena, a igralište će Gradu donirati Fondacija “Dragica Nikolić“. Time se samo otvaraju vrata razvoja parka u narednih desetak godina kroz partnerstvo privatnog i javnog.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.