Vodostaji u porastu, vanredna odbrana u nekoliko opština

Izvor: RTS, 29.Mar.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodostaji u porastu, vanredna odbrana u nekoliko opština

Rastu Južna i Zapadna Morava, Moravica, Toplica, Jablanica, Veternica, Kolubara... Manja izlivanja u opštinama Šabac i Arilje. Pod vodom nekoliko desetina hektara poljoprivrednog zemljišta u Kuršumliji i Prokuplju koje je proglasilo vanrednu situaciju. Večeras je u Pčinjskom, Topličkom i Jablaničkom okrugu proglašena vanredna odbrana od poplava. U Sektoru za vanredne situacije tvrde da je, za sada, sve pod kontrolom i da intervenišu svuda gde je neophodno. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
22.00 - Zapadna Morava, koja trenutno stagnira kao i Ibar, izlila se na putu koji iz Kraljeva vodi ka selu Oplanići, kaže za Tanjug načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović.
21.35 - Reka Jarma se večeras izlila u delu kod Sukovskog manastira, nedaleko od sela Sukovo, izjavio je večeras Tanjugu član Opštinskog štaba za vanredne situacije u Pirotu Sreten Savov.
21.15 - Voda preti domaćinstvima pored Toplice, Banjske i Kosanice, na teritoriji opštine Kuršumlija, rekao je Beti direktor Komunalnog preduzeća Vojimir Čarapić.
19.05 - U Pčinjskom, Topličkom i Jablaničkom okrugu proglašena je vanredna odbrana od poplava, saopštio je Vodoprivredni centar Morava.
18.30 - U delu Batajnice kod okretnice autobusa 706, zbog obilnih padavina voda je prodrla u dvorišta oko 70 do 80 kuća, kaže načelnik beogradske Uprave za vanredne situacije Rade Milošević.
17.10 - Opština Prokuplje proglasila je vanrednu situaciju. U Sektoru za vanredne situacije tvrde da je sve pod kontrolom, javlja dopisnik RTS-a.
17.05 - Pomoćnik načelnika u Sektoru za vanredne situacije Boban Stevanović za Tanjug kaže da nema ugroženih domaćinstava i objekata, jer se voda izlila u nebranjeni atarski deo.
16.50 - Reka Jadar izlila se na teritoriji opštine Šabac, u selu Mojkovac, a na teritoriji opštine Požega su se izlile Zapadna Morava i Moravica.

16.40 - Došlo je i do manjeg izlivanja na teritoriji opštine Arilje, gde je probijen prošlogodišnji nasip, koji je ojačan sa 300 džakova.
15.40 - Izlila se rečica Osaonica i preplavila ulice u jagodinskom selu Bagrdan, prenosi Tanjug
14.10 - Uvedena vanredna odbrana na ušću Žičke reke u Ibar, kod bunara za snabdevanje Kraljevčana pijaćom vodom.
13.00 - Oko stotinu hektara poljoprivrednog zemljišta u požeškom kraju je pod vodom, javlja dopisnik RTS-a.
Republički Hidrometeorološki zavod Srbije proglasio je narandžasti hidroalarm na Kolubari sa pritokama, Toplici, Jablanici i Veternici. Žuti hidroalarm proglašen je na Zapadnoj i Južnoj Moravi, Ibru, Mlavi i Timoku.

Najviše kiše palo je u Beogradu, 51 litar po metru kvadratnom, dok je između 30 i 40 litara palo na području Kraljeva, Valjeva i Leskovca. U Srbiji je najviše porastao nivo Toplice - više od metar, a do granice vanredne odbrane ostalo je još oko pola metra. Rastu i Kolubara, Veternica i Južna Morava. 
Reka Jadar izlila se na teritoriji opštine Šabac, u selu Mojkovac, a na teritoriji opštine Požega su se izlile Zapadna Morava i Moravica.
Došlo je i do manjeg izlivanja i na teritoriji opštine Arilje, gde je probijen prošlogodišnji nasip, koji je ojačan sa 300 džakova.
Najnovije izlivanje Moravice i Rzava naneće dosta štete na malinjacima, kako onim u rodnom zasadu, tako i onima koji su posađeni ove godine, kaže koordinator Kooperative voćara Božo Joković.
Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Čačka Dragiša Broćić rekao je Tanjugu da Zapadna Morava na svakih 60 minuta beleži porast nivoa za 15 centimetara i da je prešao 5,5 metara. Broćić je dodao da to otežava ulivanje Bjelice u Zapadnu Moravu.
Oko stotinu hektara poljoprivrednog zemljišta u opštini Požega je pod vodom, usled izlivanja Zapadne Morave, Moravice i Đetinje, javlja dopisnik RTS-a iz Požege.
U selima Gorobilju i Prijanovići voda ugrožava osam domaćinstava, ali nema potrebe za njihovom evakuacijom. Poplavljeno je i zemljište u nebranjenom području u Prilipcu, Prijanovićima, Guglju, Tučkovu i naselju Jelen Do.
Južna Morava kod Mojsinja je u granicama redovne odbrane od poplava.
Zbog topljenja snega sa Kopaonika i kiše nadošla je i Rasina pa je nivo vode u akumulaciji Ćelije povećan za 223 centimetra. U jezero se uliva više od 60 kubika vode, a kontrolisano se ispušta 26 kubika, kako se ne bi ugrozila sela u donjem toku Rasine. Korita su puna i u podjastrebačkim rekama.
Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović izjavio je večeras da se Zapadna Morava, koja trenutno stagnira kao i Ibar, izlila na putu koji iz Kraljeva vodi ka selu Oplanići i koji je zbog toga zatvoren za saobraćaj.
"Bedem na Žičkom polju, gde su bunari za vodosnabdevanje, ojačan je džakovima peska i tamo je uvedena vanredna odbrana od poplava", rekao je Kočović Tanjugu.
Rečice Ribnica, Musina i Lađevačka reka su u toku dana, kaže, nadolazile, ali i one večeras stagniraju. "Bujični potoci u selima Godačica, Ravanica i Gledić su nabujali i ponovo napravili štetu na mestima sanacije nakon prošlogodišnjih poplava", rekao je Kočović.

U Adranima kod Kraljeva podignuti su bedemi od džakova sa peskom kako bi se sprečilo izlivanje Musine reke preko mosta na Ibarskoj magistrali.
U nekoliko ulica u naselju Ribnica došlo je do izlivanja atmosfesrke kanalizacije, pa je vrlo teško pešice proći tim ulicama. Slično je i u Konarevu gde je zapušen kanal izlio na prostoru, gde se nalazi oko 40 domaćinstava.
U opštini Trstenik od danas je uvedeno pasivno dežurstvo zbog porasta vodostaja na rekama, odlučio je Štab za vanredne situacije u tom gradu.
Vodostaj na reci Toplici je u porastu, i kreće se iznad granica redovne odbrane od poplava. Pod vodom je pedesetak hektara poljoprivrednog zemljišta u Kuršumliji i Prokuplju, a ugroženo je i dvadesetak kuća u prokupačkim naseljima Draganja i Mala Guba.
Opština Prokuplje proglasila je vanrednu situaciju, a u Sektoru za vanredne situacije tvrde da je za sada sve pod kontrolom i da intervenišu svuda gde je neophodno.
Kiša koja od juče pada dovela je do porasta nivoa pojedinih tokova i manjih problema na području Ljiga
Rečica Osaonica, u selu Bagrdanu, oko 12 kilometara od Jagodine, izlila se iz korita i preplavila ulice, rekao je Tanjugu načelnik Štaba za vanredne situacije MUP-a za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić dodajući da nema ugroženih građana, istakao je Kušić.
U svim drugim rekama, uključujući i Crnicu u Paraćinu, Resavu u Svilajncu, Lugomir i Belicu u Jagodini, koje su prošle godine izazvale katastrofalne poplave u tim gradovima, vodostaj je porastao, ali su one još u koritima. Tako je i sa Velikom Moravom. Njihov vodostaj se prati iz sata u sat, a Štab za vanredne situacije u Paraćinu je još 26. marta uveo dežurstvo.
Vodostaj Lima kod Prijepolja je u porastu od jutros 12 centimetara i približio se granici redovne odbrane od poplava.
U Pčinjskom, Topličkom i Jablaničkom okrugu proglašena je vanredna odbrana od poplava zbog značajnog porasta nivoa Južne Morave, Toplice i Veternice, saopštio je Vodoprivredni centar Morava.
Direktor centra Dragoljub Miljojković izjavio je za agenciju Beta da nivo vode raste, ali da stanje nije dramatično. "Procenjujemo da te reke neće ugroziti stambene objekte i ljudske živote", rekao je Miljojković.

Zbog visokog vodostaja, večeras se reka Jarma izlila u delu kod Sukovskog manastira, nedaleko od sela Sukovo, izjavio je večeras Tanjug član Opštinskog štaba za vanredne situacije u Pirotu Sreten Savov. Mehanizacija je na terenu.
Do izlivanja je došlo i u okolini Bele Palanke, gde je Nišava poplavila neke obradive površine. 
Najviše kiše palo je na području Beograda – 51 litar po metru kvadratnom, ali vodostaj Save i Dunava praktično miruje, porastao je tek pet centimetara u odnosu na prethodni dan. 
U delu Batajnice kod okretnice autobusa 706, zbog obilnih padavina voda je prodrla u dvorišta oko 70 do 80 kuća i ona se crpi. Negde je dostigla i pola metra.
Prema rečima načelnika beogradske Uprave za vanredne situacije Radeta Miloševića, u gornjem toku reke Barič došlo je do manjeg izlivanja i voda je ušla u dvorišta deset domaćinstava, a povukla se iz dve kuće, prenosi Tanjug.
Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da je situacija u toj opštini stabilna i da nema opasnosti od izlivanja. "Voda se povukla iz naselja koja su bila kritična, poput Baričke kolonije, naselja Senjak, Ulice svetog Save u Dudovima", rekao je Čučković Tanjugu.
Svi vodotokovi u okolini Obrenovca su mirni, naveo je Čučković i dodao da tu misli na Tamnavu u Koceljevi, Ubaču na Ubu, Lajkovac i Ljig. Prema njegovim rečima, i iz Valjeva koje je imalo alarmantne podatke o porastu Kolubare, stižu dobre vesti da u poslednja tri sata vodostaj stagnira.
Dobra vest je da padavine postepeno slabe. Zona sa intenzivnom kišom premešta se na istok, ka Bugarskoj i Crnom moru. U toku večeri i noći kiša će prestati na zapadu, u Vojvodini ne pada još od podneva. Sutra ujutru i pre podne padaće još samo na istoku i jugoistoku, a od sredine dana i tamo postepeno razvedravanje. To će svakako doneti smiravanje hidrološke situacije u celoj zemlji.
Pogledaj vesti o: Kolubara

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.