Većina Hrvata bi uslovila članstvo Srbije u EU

Izvor: RTS, 22.Dec.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina Hrvata bi uslovila članstvo Srbije u EU

Većina građana Hrvatske blokirala bi članstvo Srbije u Evropskoj uniji sve dok se ne reše otvorena pitanja između dve zemlje, pokazalo je istraživanje Alfeus polisi insajta u saradnji sa agencijom Ipsos plus.

Na pitanje da li Hrvatska treba da uslovi ulazak Srbije u EU rešavanjem otvorenih pitanja sa Hrvatskom, kao što je to činila Slovenija prema Hrvatskoj, potvrdno je odgovorilo 61,5 odsto učesnika u anketi, prenosi sajt index.hr, izveštava Beta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Odgovor "ne" dalo je 26,3 odsto ispitanika, dok je neodlučnih bilo 12,2 odsto.

Posmatrano po stepenu obrazovanja, za blokiranje pregovora Srbije i EU najviše je među visokoobrazovanima (69 odsto).

Među građanima koji imaju završenu samo osnovnu školu, taj stav ima 59 odsto, a među onima sa srednjom školskom spremom 61 odsto.

Teritorijalno gledano, najviše zagovornika uslovljavanja Srbije na putu ka EU, ima u Gradu Zagrebu (74 odsto), dok najviše protivnika blokiranju pregovora Srbije i EU živi na području severne Hrvatske (41 odsto).
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.