Izvor: Politika, 08.Okt.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština ipak pred Izvršnim savetom Uneska

 U istom danu kad je Aleksandar Vučić obznanio da Srbija čini sve da onemogući članstvo Kosova u Unesku, a Tomislav Nikolić u Ljubljani zamolio Sloveniju da ne podrži kandidaturu Prištine u toj organizaciji, ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković najavio je da će Kosovo izvesno preći prvu od tri prepreke koje je dele od prijema. Tanasković je juče za Tanjug izjavio da je „gotovo sigurno” da će zahtev za kosovsko članstvo biti stavljen na dnevni red aktuelne pariske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << konferencije Izvršnog saveta Uneska i da će potom to telo o njemu odlučivati, oko 20. oktobra, što će biti drugi stepenik koji Priština treba da pređe.

Istini za volju, ni srpski premijer na jučerašnjoj konferenciji za novinare nije bio toliko samouveren, priznajući da su prognoze za uspeh diplomatskih napora Srbije nepovoljne, jer su „brojevi takvi da nam ne idu u prilog”.

„Oni (Kosovo) imaju bezbroj onih zemalja, od Antigve i Barbude, sa kojima čine većinu protiv nas. Ali sam nedvosmisleno ukazao Hamondu (Filipu, šefu britanske diplomatije) da Srbija ne može i neće da prihvati da je manastir Dečani, što možete da pročitate u kosovskoj štampi, gradilo pleme Gaši za dinastiju Nimani”, rekao je Vučić.

Ove Vučićeve reči ujedno su bile reakcija na prethodnu izjavu Filipa Hamonda, koji se juče sastao sa srpskim premijerom. Šef britanske diplomatije, pre Vučićevog obraćanja, izneo je pred medijima pozitivan stav svoje vlade prema članstvu Kosova u Unesku, ističući praktično da je to u interesu i Srbije, jer bi tada Priština imala „dodatne, pojačane obaveze da zaštiti srpsku kulturnu baštinu”. „Očekujemo od Kosova da zaštiti to nasleđe i rekao sam premijeru Vučiću da ću ponovo razgovarati sa partnerima iz Uneska kako da tu poruku ojačamo. Na taj način nećemo dovesti u pitanje zaštitu kulturnog nasleđa, već ćemo je pojačati”, istakao je Hamond, a prenose agencije.

Predsednik srpske vlade potom je rekao da je šefu britanske diplomatije ukazao na pogubne posledice odluke o eventualnom prijemu Kosova u Unesko. Dok je Vučić govorio o tome, Hamond je već napustio konferenciju, a premijer je ukazao i da je vlast u Prištini spremila nacrt zakona po kojem srpska baština na Kosovu treba da postane kosovska, što je ocenio „mnogo gorim” od članstva u Unesku.

„To nije i neće biti njihova imovina. Ali, da vidimo kako će ceo svet i Evropa moći da nam kažu posle 700 godina, koliko postoje Dečani, manastir koji ima sve papire i u kojem monaški niz nikada nije prekidan kroz istoriju i za koji su nam Turci davali potvrde tokom viševekovne vladavine, da sve to ukidaju. Mi smo mali, nismo dovoljno jaki, ali imamo toliko obraza da vam kažemo: alal vera na tome i štitićemo svoje”, rekao je Vučić.

Ove pesimistično intonirane izjave kao da daju za pravo Petritu Seljimiju, zameniku šefa kosovske diplomatije, koji je pre dva dana optimistično izjavio za agenciju Anadolija da će prijem Kosova biti „rođendanski poklon za Unesko”, koji ove godine slavi 70 godina postojanja. Darko Tanasković smatra da Kosovo, čak i kad bi bilo država s međunarodnopravnim subjektivitetom i suverenitetom, ne bi ispunjavalo elementarne uslove za članstvo.

Odluka o tome da li će se predstavnici 58 država članica izjašnjavati o zahtevu za članstvo Prištine znaće se 12. oktobra, posle prve plenarne sednice tog tela. Ako se tad odluči da ova tačka bude stavljena na dnevni red, o njoj će se glasati oko 20. oktobra. Ako i tu prođe, konačnu odluku o prijemu Prištine doneće novembarska Generalna konferencija Uneska.

----------------------------------

Mihajlovićeva apelovala da se ne prihvati prijem Kosova

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović apelovala je na sve zemlje koje o tome odlučuju da ne dozvole prijem Kosova u Unesko. „Vlada Srbije se bori u zadatim uslovima i okvirima da ne dođe do prijema Kosova u Unesko”, rekla je za Tanjug Mihajlovićeva dodavši kako ne misli da neko ko je učestvovao u uništavanju naših kulturnih dobara na Kosovu sada može da ih čuva.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.