Antonić i Ostojić: Članstvo u NATO trenutno nije na stolu

Izvor: N1 televizija, 24.Mar.2017, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antonić i Ostojić: Članstvo u NATO trenutno nije na stolu

Sociolog Slobodan Antonić i novinar i bivši poslanik Zoran Ostojić ocenili su u Danu uživo televizije N1, da članstvo u NATO nije tema predsedničkih izbora u Srbiji, i ne veruju da će se pitanje članstva u Alijansi ozbiljno pokretati u narednih nekoliko godina.

Prema danas objavljenom istraživanju Instituta za evropske poslove, članstvo Srbije u NATO podržava 11 odsto ispitanika, protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << članstva je 84 odsto, a pet odsto je neodlučnih.

Antonić je istakao da je srspko društvo traumatizovano NATO agresijom 1999. godine. Sva istraživanja, kako kaže, pokazuju da je asocijacija na NATO nešto negativno.

“Pazite, nije to samo bila agresija i bombardovanje, nego je reč o tome da je kao rezultat NATO agresije okupirano Kosovo i da i dan danas imamo problem vezan za Kosovo. Tako da to nije nešto što je bilo, pa je prošlo, nego i dalje tinja, i dalje je aktuelno”, naveo je on.

Ostojić, s druge strane, smatra da je vojna neutralnost Srbije dugoročno neodrživa, jer prava vojna neutralnost podrazumeva da država može vojno da brani svoju neutralnost, a to kako kaže, može jedino Švajcarska koja je, prema njegovim rečima, najmilitarističkija država u Evropi i jedino može još da se poredi sa Izraelom.

“Njihova teritorijalna odbrana je i za Tita bila uzor, svo stanovništvo Švajcarska može da smesti u skloništa protiv nuklearnog napada, a to košta mnogo para”, kaže Ostojić i dodaje da Finska suštunski nije vojno neutralna, jer ne može da sama da se brani, dok je Austriji posle Drugog svetskog rata, vojna neutralnost nametnuta kao obaveza.

Ostojić tvrdi i da ulazak u NATO podrazumeva veće strane investicije, navodeći primere rasta Rumunije i Bugarske od ulaska u NATO 2004. do ulaska u EU 2007. godine. Takođe tvrdi da članstvo u NATO ubrzava EU integracije, kao i da je bezbednosni faktor značajan jer članice Alijanse nikada nisu ratovale među sobom.

Antonić s druge strane tvrdi da su ti argumenti "glupost" i "najodvratnija NATO propaganda". Privredni rast jedne zemlje se ne može, kako kaže, objašnjavati samo jednim faktorom i podseća da je i Srbija u periodu od 2004. do 2007. imala najveće plate, investicije i privredni rast, a to nije zbog NATO, već zato što je posle toga došla ekonomska kriza.

Takođe smatra da članstvo u NATO ne ubrzava integracije u EU, navodeći primer Turske koja je već 35 godina u NATO, a još nije ni blizu članstva u Uniji.

Uprkos različitim stavovima o članstvu u NATO, gosti Dana uživo su saglasni da članstvo u Alijansi nije tema aktuelne kampanje za predsedničke izboe.

Dok Ostojić podseća da su svi predsednički kandidati, osim Nenada Čanka, protiv članstva u NATO i da je ta tema “nametnuta sa strane da bi se delilo društvo”, Antonić istiće da jedne dnevne novine uz Vuka Jeremića stalno dodaju “NATO kandidat”, zbog čega je on prinuđen da insistira da se vojna neutralnost uvede u Ustav. Smatra da je reč o diskvalifikaciji jednog predsedničkog kandidata i zloupotrebi jedne ozbiljne teme.

Antonić ne veruje da će se pitanje članstva Srbije u NATO i eventualni referendum o tome, ozbiljnije pokrenuti bar u narednih pet godina, a pita se i kako će tada izgledati svet – da li će NATO uopšte postojati, imajući u vidu stavove američkog predsednika Donalda Trampa i aktuelna dešavanja u EU.

Ostojić je saglasan da je referendum o NATO daleko, prvo zbog toga što Alijansa nije ni zvala Srbiju u članstvu, a zatim i što je ogromna većina političkih partija u Srbiji protiv ulaska u NATO. Za njega je, kako kaže, važnije da Crna Gora i Makedonija uđu u NATO, jer će onda i srpska odluka o tome biti lakša.

Gosti Dana uživo imali su i rapsravu o broju žrtava NATO bombardovanja. Dok Ostojić insistira da se sa broja žrtva skine oznaka tajnosti, kako se time ne bi manipulisalo, Antonić smatra da se suštinski ništa ne menja ukoliko je broj poginulih u agresiji 1.200 ili 2.500, koliko se pominje u medijima.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Predsednički izbori

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Dan uživo o odnosima Srbije i NATO

Izvor: N1 televizija, 24.Mar.2017

Sociolog Slobodan Antonić i novinar i bivši poslanik Zoran Ostojić ocenili su u Danu uživo televizije N1, da članstvo u NATO nije tema predsedničkih izbora u Srbiji, i ne veruju da će se pitanje članstva u Alijansi ozbiljno pokretati u narednih nekoliko godina...Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.