Počeo samit G-7 u Japanu

Izvor: RTS, 26.Maj.2016, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo samit G-7 u Japanu

U Japanu počeo samit "Grupe 7" na kojem lideri najrazvijenijih svetskih zemalja raspravljaju o načinima za stimulisanje ekonomskog rasta u svetu, izbegličkoj krizi, borbi protiv terorizma, obuzdavanju i prevenciji pandemija i unapređenu obrazovanja i zdravlja žena u siromašnim zemljama. Mesto održavanja samita izazvalo kontroverze i kritike. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Domaćin i predsedavajući skupa japanski premijer Šinzo Abe ukazao je da se svetska ekonomija "nalazi u stanju koji podseća na situaciju pred Liman šok", odnosno, da se "nalazi na prekretnici, i da bi mogla da zapadnu u krizu".

Kao faktori rizika navedeni su, između ostalog, kontinuirani globalni pad cena robe, povlačenje kapitala iz zemalja koje su proteklih godina beležile dinamičan ekonomski rast i usporavanje kineske ekonomije, koja je u protekle dve decenije služila kao globalni zamajac za razvoj.
Premijer Abe pozvao je prisutne na usaglašavanje koraka u oblasti finansijske i monetarne politike i u sprovođenju strukturnih reformi.
Japanski mediji javljaju da plan japanskog premijera za stimulisanje ekonomskog rasta uključuje nastavak pružanja finansijskih stimulusa bankama i ogromna ulaganja u infrastrukturu širom sveta.
Domaći analitičari, međutim, ocenjuju da bi protivljenje tom planu moglo doći iz Nemačke i Britanije, koje se zalažu za veću finansijsku disciplinu i mere štednje.  
Očekuje se da će lideri zemalja "G-7" tokom nastavka samita u centralnom Japanu, koji se završava sutra,  debatovati i o situaciji u Južnom kineskom moru, izbegličkoj krizi i borbi protiv terorizma, te ulaganju u obrazovanje i zdravlje žena u Aziji i Africi i načinima za obuzdavanje i prevenciju velikih epidemija.
Samit praćen kontroverzama
Pre početka sastanka lideri Japana, SAD, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, na inicijativu domaćina posetili su šinto hram Ise u kojem se odaje pošta japanskoj boginji Sunca Amaterasu, koja je po mitološkom predanju predak japanske carske porodice, zbog čega je taj hram najsvetije mesto u Japanu.
U samom Japanu i šire u istočnoj Aziji deo intelektualaca i političkih komentatora uključivanje posete tom hramu u program samita smatraju vrlo kontroverznim, jer po japanskom ustavu država treba da bude odvojena od religije, a i zbog toga što je taj hram u prošlosti služio za negovanje kulta japanskog cara kao božanstva i svesti o rasnoj superiornosti japanskog naroda koji su u prošlosti doveli do velikog stradanja cele istočne i jugoistočne Azije.
Hram Ise je i danas meka japanskih desničara, pa pojedini domaći i strani analitičari ocenjuju da je premijer Abe, koji i sam važi za nacionalistu, izborom mesta održavanja samita i odvođenjem lidera najmoćnijih svetskih zemalja u taj hram praktično iskoristio taj važni događaj za sopstvene političke ciljeve i jačanje desničarske agende u Japanu.
Japanski zvaničnici proteklih dana odgovarali su na te kritike govoreći da je cilj te posete da se strani lideri upoznaju s tradicijom, duhovnošću i lepotama Japana, te uživaju u prirodi, sa obzirom da je taj prostrani hram okružen s puno zelenila.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.