Diplomatska nastojanja za obuzdavanje S.Koreje

Izvor: VOA, 19.Apr.2016, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatska nastojanja za obuzdavanje S.Koreje

Američke, japanske i južnokorejske diplomate sastale su se danas u Seulu radi razgovora o Severnoj Koreji i njenim nuklearnim aspiracijama.

Na trećem sastanku ove godine učestvovali su Pomoćnik američkog državnog sekretara Entoni Blinken, pomoćnik japanskog ministra inostranih poslova Akitaka Saiki i južnokorejski zvaničnik Lim Sung Nam. Posle susreta tri zvaničnika su se obratila novinarima.

Blinken je rekao da su sve tri zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << spremne da izvrše pritisak na Severnu Koreju, u svetlu indikacija da se Pjongjang priprema da izvrši petu nuklearnu probu I dodao:

"Oni jednostavno ne mogu ići u dva pravca. Ne mogu da nastave da razvijaju nuklearni i raketni program i da istovremeno očekuju da će moći da razvijaju svoju zemlju i poboljšaju život naroda. Na žalost oni su odlučili da koriste sve resurse da bi razvili nuklearni program što je dovelo do izolacije Severne Koreje kako u regionu tako i širom sveta."

U ponedeljak je južnokorejski ministar odbrane rekao da Vašington i Seul prate povećane aktivnosti u predelu Severne Koreje gde se vrše nuklearne probe i da sve ukazuje na to da se ta zemlja priprema da izvrši novi nuklearni test.

Blinken je izjavio da se sve tri zemlje nadaju da će proširene sankcije Ujedinjenih nacija i pritisci drugih država pomoći da se Pjongjang ubedi da se ponovo uključi u pregovore o nukleranom razoružanju.

Predstavnici tri države su takođe razgovarali o bezbednosnoj saradnji i trgovinskim odnosima u regionu
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.