Da bi se izbegle neprilike

Izvor: Vostok.rs, 21.Dec.2014, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da bi se izbegle neprilike

21.12.2014. -

Do kraja godine ostaje malo vremena, zato ljubitelji stranog turizma u svim zemljama aktivno planiraju svoja putovanja. Ni stanovnici Rusije nisu izuzetak. Sankcije su jedna stvar, a turizam još niko nije ukinuo.

Mnogi Rusi putuju u južne zemlje gde mogu da se izležavaju pod zracima vrelog sunca i da se kupaju u moru. Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija stanovnika Rusije je Tajland. Zanimljivo je da Tajlanđani, prepustivši svoju zemlju stranim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << turistima, putuju na odmor, na primer, u Japan. U Japanu je već izračunato da je za 9 meseci 2014. godine broj tajlanđanskih turista porastao 52%.

U Rusiji se takođe očekuje povećanje broja stranih gostiju. Privlače ih studena ruska zima, autentična kuhinja, kulturni program i mnogo toga drugog. Za strance koji dolaze u Rusiju moskovski turistički biro je objavio brošuru o osobenostima koje ih mogu iznenaditi u Rusiji.

Kao prvo, mnogi stranci koji dođu u Rusiju na Božić sa čuđenjem saznaju da se 25. decembra u Rusiji ne slavi Božić. Glavni praznik svih stanovnika Rusije je Nova godina, koja se burno obeležava u celoj zemlji u noći između 31. decembra i 1. januara. Pravoslavni Božić se slavi 7. januara, ali ne kao u drugim zemljama, već tiho, porodično, molitveno...

Kao drugo, kad se Rusi okupe za prazničnom trpezom, oni dugo sede. Duže nego što je potrebno za samo konzumiranje hrane. Nije običaj da se za stolom piju alkoholna pića bez zdravica. To se smatra grubim kršenjem bontona. Pri čemu će u Rusiji samo najveća lenština izabrati zdravicu: „Nazdravlje!“ ili nešto tako kratko. Običaj je da se zdravica održava s dubokim smislom i što je moguće kitnjastije. I za jelom i u pauzama se obično mnogo priča, šali, smeje. Stranac koji prvi put dospe za rusku trpezu moraće da nauči šta su vicevi. Bez njih ne može da prođe nijedno slavlje.

U hotelima, restoranima i prodavnicama strance najčešće zapanji natmurenost zaposlenih u ruskom servisu. Treba znati, - podseća brošura, - u Rusiji nije običaj da se osmeh poklanja nepoznatim ljudima. Smatra se da osmeh treba da bude iskren i namenjen je prijateljima. Bez obzira na spoljašnju hladnoću Rusi se prilično brzo zbližavaju s nepoznatim ljudima. Brzo im nude svoje prijateljstvo i pomoć. U Rusiji je običaj da se ne ide u goste bez poklona. Nije važno kakav poklon donosite, važna je sama činjenica. Nije obavezno da čovek koji prima poklon otvori odmah naočigled svih. Neki više vole da se naslađuju poklonom kasnije, kad se gosti raziđu.

Uopšte, osobenosti u lokalnom bontonu za strane turiste ima dosta u svim zemljama. Glavno je da ih čovek nauči blagovremeno kako ne bi dospeo u nepriliku.

Ljusmila Sakjan,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.