Azijske berze: Indeksi na najvišim nivoima u mesec dana

Izvor: GdeInvestirati.com, 27.Nov.2014, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijske berze: Indeksi na najvišim nivoima u mesec dana

TOKIO - Na azijskim berzama su u četvrtak cene akcija dostigle najviše nivoe u mesec dana, jer se ulagači nadaju novim podsticajnim merama kineske i evropske centralne banke, dok je energetski sektor pod pritiskom pada cena nafte.

Na berzi u Šangaju cene akcija su jutros porasle oko 0,5 posto, dostigavši nov najviši nivo u tri godine, dok su indeksi berza u Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji ojačali >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << između 0,1 i 0,3 posto.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,30 sati bio u minusu 0,8 posto, a pale su, oko 0,5 posto, i cene akcija u Hong Kongu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati bio u plusu 0,4 posto, dostigavši najviši nivo u mesec dana.

Ulagači u Šangaju i dalje su pod utiskom neočekivanog smanjenja kamatnih stopa kineske centralne banke prošlog petka. Rast druge po veličini svetske ekonomije već se duže vreme usporava, no sada ulagači više nisu zabrinuti jer veruju da će monetarne vlasti ponovo reagovati ako to bude potrebno.

„Smanjenje kamata jasno je pokazalo da su kineske vlasti spremne da podrže ekonomiju. Iako su makroekonomski pokazatelji slabi, ulagači su uvereni da neće doći do oštrog prizemljenja ekonomije", kaže Naoki Tashiro, predsednik u kompaniji TS China Research.

Pozitivno na tržišta utiče i uverenje ulagača da će Evropska centralna banka takođe uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi podstakla rast ekonomije evrozone, a optimizam se zahvaljuje i jučerašnjim novim rekordima S&P 500 i Dow Jones indeksa na Wall Streetu.

Jedino što trenutno zabrinjava jest dalji pad cena nafte na nove najniže nivoe od 2010. godine, jer je sve izglednije da članice OPEC-a neće smanjiti proizvodnju. Sudeći po najavama uoči sednice te organizacije izvoznika nafte, stabilizacija cena prepustiće se tržištu. Zbog toga su cene akcija u energetskom sektoru i dalje pod pritiskom.

A na valutnim tržištima evro poslednjih dana blago raste. Jutros se njegov kurs probio iznad nivoa do 1,2500 dolara, dok je još u ponedeljak bio blizu najnižeg nivoa u 26 meseci od 1,2357 dolara.

Dolar je blago oslabio i prema japanskoj valuti, pa je njegova cena skliznula za 0,2 posto, na 117,55 jena.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Povezane vesti

Azijske berze: Indeksi pali pod pritiskom jeftinije nafte

Izvor: GdeInvestirati.com, 28.Nov.2014, 11:29

TOKIO - Na azijskim berzama su u petak cene akcija pale pod pritiskom pada cena nafte na nove najniže nivoe u četiri godine, nakon što je OPEC, uprkos prekomernoj ponudi, odlučio da proizvodnju zadržati na dosadašnjem nivou...Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,00 sati bio u plusu oko 1 posto,...

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.