Azijska tržišta: Indeksi na najvišoj razini u četiri mjeseca

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Apr.2016, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Indeksi na najvišoj razini u četiri mjeseca

TOKIO – Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica dosegnule najviše razine u četiri mjeseca, što se zahvaljuje jačanju Wall Streeta i sklonosti ulagača prema rizičnijim investicijama.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji porasle između 0,1 i 1,2 posto.

Zahvaljujući tome, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,3 posto, dosegnuvši najvišu razinu u više od četiri mjeseca.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu drugi dan zaredom.

Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks skočili su više od 1 posto, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u financijskom sektoru, nakon što je najveća američka banka po aktivi JPMorgan objavila bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate za prvo tromjesečje.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se i nadi ulagača u stabilizaciju kineskog gospodarstva nakon dugog razdoblja usporavanja, kao i odluci singapurske središnje banke o labavljenju tečajne politike jer očekuje usporeniji rast gospodarstva nego što je prije procjenjivala.

To je podržalo nadu da će i duge središnje banke u regiji dodatno olabaviti monetarnu politiku ako to bude potrebno, pa je ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Posljednjih dana tržišta je podržavao i rast cijena nafte, no jutros su one oštro pale zbog neizvjesnosti po pitanju hoće li najveći svjetski proizvođači nafte na sastanku u Dohi u nedjelju postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje.

Nakon što su u srijedu dosegnule najviše razine u četiri mjeseca, jutros su cijene nafte pale.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 1,4 posto, na 43,58 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1 posto, na 41,60 dolara.

Najviše je jutros, više od 3 posto, skočio tokijski Nikkei indeks, što se zahvaljuje nadi ulagača da je jačanja jena prema dolaru zaustavljeno, nakon što je početkom tjedna tečaj američke valute skliznuo na najnižu razinu u 17 mjeseci.

Oporavak dolara prema jenu pozitivno bi utjecao na konkurentnost japanskih izvoznih proizvoda na inozemnim tržištima.

Na valutnim je tržištima, naime, dolar ojačao jer je porasla sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, pa su takozvana sigurna utočišta kapitala u nesigurna vremena, kao što je japanski jen, izgubila na privlačnosti.

Jutros se tečaj dolara kreće oko 109,45 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 108,90 jena. Tako se dodatno odmaknuo od 107,63 jena, najniže razine od listopada 2014. godine, na koju je skliznuo u ponedjeljak.

Dolar je ojačao i prema europskoj valuti, pa je jutros cijena eura pala na 1,1260 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1365 dolara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.