Američkim snagama na Okinavi zabranjeni noćni izlasci

Izvor: Blic, 28.Maj.2016, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američkim snagama na Okinavi zabranjeni noćni izlasci

Američkim vojnicima u bazi na japanskom ostrvu Okinava biće tokom sledećih mesec dana zabranjeno da izlaze u noćni provod, kao odgovor na to što je bivši američki marinac osumnjičen za silovanje i ubistvo jedne žene, objavili su danas američki zvaničnici.

Najava o uvođenju jednomesečnog "perioda ujedinjenja i žaljenja" je usledila nakon što je predsednik SAD Barak Obama tokom posete Japanu u sredu izrazio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "najdublje žaljenje" zbog tog ubistva, prenela je agencija AFP.

Bes japanske javnosti povodom tog incidenta je eskalirala kad je policija prošle nedelje uhapsila bivšeg američkog marinca, koji je trenutno zaposlen u vojnoj bazi na Okinavi, u vezi sa ubistvom 20-godišnje žene, koja je nestala krajem aprila.

Tokom 30-dnevne zabrane izlaska, vojnici neće moći da napuštaju bazu noću, a biće uvedeni i "modifikovani propisi koji se tiču drugih sloboda", izjavio je čelnik američkih snaga u Okinavi Lorens Nikolson.

"Tokom perioda ujedinjenja i žaljenja biće odloženi svi festivali, proslave i koncerti u našim bazama", rekao je Nikolson na konferenciji za štampu u Okinavi.

Na Okinavi se nalazi najveći deo od ukupnog broja američkih baza u Japanu i više od polovine od 47.000 američkih vojnika u toj zemlji, navodi AFP, dodajući da je veliko američko vojno prisustvo u Japanu već duže vremena kamen spoticanja u odnosima dveju zemalja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.