ZAKON ZA SRBE NE VAŽI ZA ALBANCE Sud suspendovao nalog za hapšenje Kurtija, ostaje kandidat za premijera

Izvor: Blic, 22.Maj.2017, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAKON ZA SRBE NE VAŽI ZA ALBANCE Sud suspendovao nalog za hapšenje Kurtija, ostaje kandidat za premijera

Jedan od vođa radikalnog albanskog pokreta "Samoopredjeljenje" Aljbin Kurti ostaje kandidat za premijera samoproglašenog Kosova na parlamentarnim izborima, budući da je Osnovni sud u Prištini danas privremeno suspendovao nalog za njegovo hapšenje.

Izvršenje naloga za hapšenje Aljbina Kurtija privremeno je suspendovano jer je predsedavajući sudija u tom predmetu ocenio da je opravdan zahtev za obustavu izvršenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saopšteno je iz Osnovnog suda u Prištini.

Za Kurtijem je raspisana poternica zbog bacanja suzavca na pripadnike Kosovske policijske službe i molotovljevih koktela na zgrade parlamenta i vlade prošle godine.

On je ranije izjavio da se nikada neće dobrovoljno predati policiji, niti će se odazvati pozivu suda, a zahtev za privremenu suspenziju naloga za hapšenje podneo je nakon kandidovanja za premijera samoproglašenog Kosova na parlamentarnim izborima, koji će biti održani 11. juna.

Pratećim podzakonskim aktima o izborima na Kosovu predviđeno je da se na listi kandidata ne mogu naći lica protiv kojih se vodi krivični postupak, kao ni lica koja su optužena za krivično delo i ovakva odluka suda potvrđuje da se u slučaju Albanaca, za razliku od Srba, zakonske odredbe dijametralno suprotno tumače i primenjuju.

Zahvaljujući takvoj podzakonskoj odredbi, zbog optužbe da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, predsednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović nije mogao biti kandidat za poslanika, niti nosilac liste za poslanike.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurti ostaje kandidat za premijera

Izvor: N1 televizija, 22.Maj.2017

Jedan od vođa radikalnog albanskog pokreta "Samoopredjeljenje" Aljbin Kurti ostaje kandidat za premijera samoproglašenog Kosova na parlamentarnim izborima, budući da je Osnovni sud u Prištini privremeno suspendovao nalog za njegovo hapšenje...Izvršenje naloga za hapšenje Aljbina Kurtija u ponedeljak...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.