Ponovljeni izbori u Beloj Palanci u nedelju

Izvor: N1 televizija, 05.Maj.2016, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovljeni izbori u Beloj Palanci u nedelju

Opštinska izborna komisija odlučila je da će ponovljeni izbori za odbornike Skupštine opštine Bela Palanka biti održani u nedelju, 8. maja, a opozicione Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) tu odluku danas su ocenile kao nelegalnu.

Prema nezvaničnim rezultatima na lokalnim izborima 24. aprila Socijaldemokratska stranka (SDS) osvojila je 14 od 29 mandata, SNS sedam, SPS pet, Jedinstvena >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Srbija (JS) dva i Grupa građana jedan mandat.

SNS i SPS uložile su više od 60 prigovora na regularnost lokalnih izbora i smatraju da odluka Komisije o datumu ponovljenih izbora nije legalna i legitimna.

Predsednik opštinskog odbora SNS Aleksandar Simić ocenio je da je predsednik Komisije doneo odluku o datumu ponovljenih izbora "na svoju ruku, samoinicijativno i bez većine u Komisiji".

"Mi to ne prihvatamo. Danas pišemo žalbe Komisiji i Upravnom sudu i tražimo odlaganje održavanja izbora jer je za dva dana nemoguće organizovati nove izbore na legalan i legitiman način. Ako je SDS toliko jak, kako tvrde, oni će ponoviti isti rezultat bez obzira da li će se ponovljeni izbori biti održani 8. maja ili kasnije", rekao je Simić.

Predsednik opštinskog odbora SPS Rade Mitrović kazao je za agenciju Beta da je za tu odluku glasalo osam od 19 članova Komisije.

"Naš predstavnik je bio uzdržan, jer smatramo da je posle donošenja rešenja Upravnog suda 30. aprila rok za ponovljene izbore bio 7, a ne 8. maj", rekao je Mitrović.

Predsednik opštinskog odbora JS i aktuelni predsednik Skupštine opštine Aleksandar Pejčić rekao je za Betu da ta stranka prihvata novi termin lokalnih izbora.

U vladajućoj SDS naveli su da je reč i opstrukciji poraženih snaga u Beloj Palanci.

"Predstavnici SPS-a i SNS-a traže da se izbori održe 20. maja. Zakon je međutim jasan a to je upravo 8. maj. U slučaju da se nastavi opstrukcija rada opštinske komisije, mi ćemo se obratiti RIK-u, Ustavnom sudu i nadležnom Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu kako bi se zaustavilo bezakonje i organizovati proteste u gradu, a ako treba i u Beogradu jer naši građani ne zaslužju da se dalje šikaniraju i zastrašuju", rekao je potpredsednik opštinskog odbora SDS i zamenik zamenik predsednika opštine Bela Palanka Dragan Živković.

Predsednik OIK-a Zoran đurić rekao je za agenciju Beta da je odluka o održavanju izbora legalna.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.