Izbori u Tunisu: Esebsi tvrdi da vodi, moguć drugi krug

Izvor: Blic, 23.Nov.2014, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Tunisu: Esebsi tvrdi da vodi, moguć drugi krug

Favorit na danas održanim predsedničkim izborima u Tunisu Beži Kaid Esebsi dobio je najveću podršku birača, ali će verovatno morati da bude održan i drugi krug glasanja, saopštio je štab tog kandidata.

"Beži Kaid Esebsi, prema prvim procenama, prvi je u trci i sa velikom prednošću", rekao je šef njegovog štaba Mohsen Marzuk.

On je ocenio da Esebsi nije "daleko od 50 odsto" osvojenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << glasova, i da je drugi krug glasanja "moguć", ali nije precizirao koji kandidat se plasirao na drugo mesto.

Tunišani su danas glasali za predsednika na prvim slobodnim i otvorenim izborima za šefa države.

Esebsi (87) je na izborima bio favorit među više od 20 kandidata. Taj politički veteran iz prethodnog režima pridobio je podršku građana obećanjem povratka na stabilnost, posle godina ekonomske i političke nestabilnosti.

Današnji izbori predstavljaju dugoočekivani završetak burne tranzicije ka demokratiji, pošto je 2011. svrgnut višedecenijski diktator Zin el Abidin Ben Ali u protestima koji su bili početak Arapskog proleća, odnosno prodemokratskih protesta u arapskim zemljama.

Drugi krug izbora bi trebalo da bude organizovan krajem decembra.

Od kada je Tunis stekao nezavisnosti 1956. godine, u zemlji su bila samo dva predsednika - Habib Burgiba i Ben Ali. Kako bi izbegli novu diktaturu, u januaru je usvojen novi Ustav, tako da će budući predsednik imati ograničena ovlašćenja, a glavnu vlast će imati premijer.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.