Izbori u Kazahstanu: Nazarbajev ponovo predsednik sa 97,5 osvojenih glasova

Izvor: Blic, 26.Apr.2015, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Kazahstanu: Nazarbajev ponovo predsednik sa 97,5 osvojenih glasova

Kazakhstanski predsednik Nursultan Nazarbajev je, prema preliminarnim podacima, na današnjim predsedničkim izborima ostvario nadmoćnu pobedu sa 97,5 odsto osvojenih glasova.

Prema podacima kazahstanske Centralne izborne komisije, izlaznost je bila rerkordna, dostigavši 95,11 odsto.

Glavni protivkandidati Nazarbajeva na izborima - Turgun Sizdikov i Abelgazi Kusainov, koji se ocenjuju kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << provladine figure, su osvojili 1,8, odnosno 0,63 odsto glasova, saopštila je Julija Kučinskaja iz kazahstanskog Instituta za istraživanje demokratije.

Očekuje se da Centralna izborna komisija konačne rezultate izbora objavi sutra.

Malo je onih koji su sumnjali u pobedu Nazarbajeva (74), koji je na vlasti u ovoj centralnoazijskoj državi još pre sticanja nezavisnosti 1991. Prema podacima istraživanja javnog mnjenja Ipsos MORI, koje je objavljeno u utorak, 91 odsto Kazahstanaca je zadovoljno vladavinom Nazarbajeva.

Kazahstan, koji se graničci sa Kinom i Rusijom, nikada nije održao izbore koje su međunarodni posmatrači ocenili kao slobodne i poštene.

U izveštaju o najnovijim izborima, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) izrazila je zabrinutost zbog Nazarbajevljeve "institucionalne prednosti".

Posteri i bilbordi Nazarbajeva "vidljivi su širom zemlje", dok druga dva kandidata nisu distribuirala "gotovo nikakav materijal za kampanju", navodi se u izveštaju OEBS.

Nazarbajev je osvojio 95,5 odsto glasova na izborima 2011, a današnji izbori, zakazani godinu dana pre roka, peti su na kojima učestvuje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nazarbajev osvojio 97,5 odsto glasova

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Apr.2015

ASTANA - Odlazeći predsjednik Nursultan Nazarbajev ponovo je izabran za predsjednika sa 97,5 odsto glasova na prijevremenim predsjedničkim izborima, rezultati su ankete obavljene na biralištima..."Nazarbajev je osvojio 97,5 odsto glasova dok su druga dvojica kandidata dobila podršku po nešto manje...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Nazarbajev dobio još jedan mandat

Izvor: Akter, 27.Apr.2015, 09:10

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev ponovo je izabran za šefa države pošto je dobio podršku 97,7 odsto glasača, saopštila je danas Izborna komisija..Odziv na juče održanim predsedničkim izborima bio je 95,22 odsto..."Veliki odziv dokaz je jedinstva naroda Kazahstana, želje za stabilnim...

Nastavak na Akter...

Izbori u Kazahstanu: Pobedio sa 97,7 odsto glasova

Izvor: Mondo, 27.Apr.2015

Zvanični rezultati potvrdili su ubedljivu pobedu kazahstanskog predsednik Nursultana Nazarbajeva, koji je po Centralnoj izbornoj komisiji osvojio 97,7 odsto glasova na prededničkim izborima, na kojima opozicija nije imala kandidata...Foto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock..Nazarbajev, kome...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.