DANAS JE 20. ROĐENDAN SRPSKE DEMOKRATIJE

Izvor: Kurir, 09.Dec.2010, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DANAS JE 20. ROĐENDAN SRPSKE DEMOKRATIJE

BEOGRAD - Pre tačno 20 godina, 9. decembra 1990, građani Srbije glasali su na prvim višestranačkim izborima posle Drugog svetskog rata. Demokratska stranka i Srpski pokret obnove izašli su na megdan friško reformisanim komunistima, u čijim su rukama bile sve poluge sistema

BEOGRAD - Pre tačno 20 godina, 9. decembra 1990, građani Srbije glasali su na prvim višestranačkim izborima posle Drugog svetskog rata. Demokratska stranka i Srpski pokret obnove izašli su na >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << megdan friško reformisanim komunistima, u čijim su rukama bile sve poluge sistema, uključujući i medije. Problemi za opoziciju bili su mnogobrojni. Socijalistička partija Srbije, predvođena Slobodanom Miloševićem, izdejstvovala je većinski dvokružni izborni sistem, koji joj je u tom trenutku najviše odgovarao, a Srbija je podeljena u 250 izbornih jedinica, iz kojih se birao po jedan poslanik.

Zbog ukupnog ambijenta, sve tada relevantne opozicione stranke, pre svih DS i SPO, donele su mesec dana pre održavanja izbora odluku o njihovom bojkotu. Međutim, SPS je usvojio amandmane opozicije i odluka o bojkotu je povučena. Ulazak u trku sa znatno jačim protivnikom bio je signal za međunarodne posmatrače da uslove za izbore ocene kao „relativno prihvatljive“.

Gotovo trećina od 250 poslanika izabrana je već posle prvog kruga izbora, a okolnost da SPS nije obezbedio natpolovičnu većinu naterala je opoziciju da ujedinjena nastupi u drugom krugu pod optimističnim sloganom: „Pobedili smo!“. Ali, izgubili su, i to katastrofalno! SPO je izborio 19, DS samo sedam mandata, dok su socijalisti prigrabili čak 194 mesta u Skupštini Srbije.

Na predsedničkim izborima u prvom krugu slavio je Slobodan Milošević, koji je dobio gotovo milion glasova više od SPS. Drugi je bio lider SPO Vuk Drašković, a iza njega, s daleko manje osvojenih glasova, bili su kandidat UJDI Ivan Đurić i lider SDA Sulejman Ugljanin.

Predsednički izbori će ostati zapamćeni i po rezultatu Vojislava Šešelja, koji je pušten iz zatvora nekoliko dana pre izbora i osvojio skoro 100.000 glasova!

Mićunović i Nikolić jedini i dalje u Skupštini!

Dragoljub Mićunović iz DS i Milan Nikolić iz SPS jedini su aktuelni poslanici, koji su to bili i u prvom skupštinskom sazivu 1991. Nikolić, kome je ovo peti poslanički mandat, ocenjuje da se Skupština danas bitno razlikuje od one pre 20 godina.

- Bilo je to rađanje demokratije i prelaz s bivšeg socijalističkog na demokratski način odlučivanja. Danas ima mnogo više kritičkog pogleda na stvari i analitičkog pristupa. I uslovi u kojima sada radimo su daleko bolji, iako je i danas teško vreme.

Koštunica i Đinđić u DS

Prvu postavu DS uoči izbora 1990. činili su Dragoljub Mićunović, Zoran Đinđić i Vojislav Koštunica. Osim njih trojice, za poslanike DS izabrani su i Slobodan Vučković, Mirko Petrović, Velimir Simonović i Đorđe Zečević.

Nekoliko dana uoči izbora demokrate je napustio Nikola Milošević osnovavši Srpsku liberalnu stranku.

Šešelj pre Pekića

Zbog smrti poslanika Miodraga Bulatovića, u izbornoj jedinici 10 u Rakovici 16. i 30. juna 1991. održani su dopunski izbori, na kojima je pobedio lider SRS Vojislav Šešelj. On je porazio kandidata DS i čuvenog pisca Borislava Pekića.

Oni su bili u prvom sazivu parlamenta

Raka Radović:


- Ranije je mogao da kaže ko šta hoće, a sada su poslanici postali vojnici partije.

Bidža Budimirović:

- Niko nije mogao da izađe iz sale dok se ne javi šefu poslaničke grupe.

Milan Paroški:

- Danas je opozicioni nastup u Skupštini čisto fakultativan.

Radmilo Bogdanović:

- Bilo je sukoba mišljenja i žučnih diskusija, a sada samo kažu šta imaju i gotovo.

Jožef Kasa:

- Meni nikako ne ide u glavu da za 20 godina nismo smogli snage da se priključimo Evropi, nego zamajavamo narod, a živimo sve lošije.

Bata Živojinović:

-  Nekad je bilo i tuče i prosipanja vode, a ovi danas nemaju pravo ni da puše.

Slobodan Rakitić:

- Vodio nas je romantizam, zanos, želja za brzim promenama... Ipak, one idu sporo, jer su koreni komunizma duboko.

Od aprila 1992. do maja 2008. ukupno je održano 14, što parlamentarnih, što predsedničkih izbora

Parlamentarni izbori

* 27. april             1992 (vanredni)

* 19. decembar     1993 (vanredni)

* 21. septembar    1997 (redovni)

* 23. decembar     2000 (vanredni)

* 28. decembar     2003 (vanredni)

* 21. januar           2007 (vanredni)

* 11. maj               2008 (vanredni)

Svi predsednički izbori

* 20. decembar     1992 (pobedio Slobodan Milošević)

* 21. septembar    1997 (neuspeli)

* 7. decembar       1997 (pobedio Milan Milutinović)

* 29. septembar     2002 (neuspeli)

* 16. novembar     2003 (neuspeli)

* 13. jun                2004 (pobedio Boris Tadić)

* 20. januar           2008 (pobedio Boris Tadić)

Napomena:

Za tabele korišćeni podaci iz arhive Skupštine i iz još neobjavljene knjige „Dve decenije višestranačja u Srbiji“, autora Zorana Radonjića i Verice Mihajlović

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.