Dve decenije višestranačja u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2010, 02:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve decenije višestranačja u Srbiji

BEOGRAD -

Danas se navršavaju dve decenije od uvođenja modernog višestranačja u Srbiji, s obzirom da su tokom 1990. godine, posle višedecenijske dominacije jedne partije, osnovane prve stranke, a 9. decembra održani i prvi višestranački parlamentarni izbori.

Najviše mesta u republičkom parlamentu, koji je konstituisan 11. januara sledeće godine, tada su imali socijalisti sa 194 poslanika, potom Srpski pokret obnove sa 19 i Demokratska stranka sa sedam poslanika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dok su samostalni kandidati i Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara imali po osam poslanika.

Ustavnim promenama iz 1989. godine i donošenjem novog Ustava Srbije u septembru 1990. godine zvanično je ukinut jednopartijski sistem sa dominantnom ulogom Saveza komunista, a uveden je sistem višestranačkog parlamentarizma, pa su mnoge stranke tokom 2010. godine obeležile dve decenije delovanja na političkoj sceni Srbije.

Među prvima su formirane DS - u februaru 1990. godine, u januaru Srpska narodna obnova, iz koje su kasnije nastali radikali, a SPO u martu iste godine.

Socijalistička partija Srbije nastala je u julu 1990. godine ujedinjenjem Saveza komunista Srbije i Socijalističkog saveza radnog naroda, a Nova demokratija - pokret za Srbiju mesec dana ranije.

Dve decenije višestranačja simbolično su okončane ulaskom u proces ukrupnjavanja političke scene, koji je omogućen novim Zakonom o političkim strankama, ali i sve izraženijim gravitiranjem biračkog dela ka dva politička bloka koji se formiraju oko DS i Srpske napredne stranke.

Tokom 20 godina postojanja višepartizma broj političkih stranaka se iz godine u godinu rapidno povećavao, tako da je na izmaku prošle godine u Srbiji bilo registrovano blizu 600 političkih organizacija.

Međutim, velika većina je samo "vegetirala" na političkoj sceni, bez značajnijih uspeha na izborima, dok je tek nekoliko njih uspelo da osvoji poverenje građana i opstane u parlamentu tokom dve decenije.

Među njima su socijalisti, koji su imali poslanike u svakom sazivu parlamenta od uvođenja višestranačja, kao i DS, koja je imala predstavnike u svim sazivima, osim u periodu 1998-2000. godine, kada zbog bojkota izbora nisu učestvovali u radu skupštine.

Takođe, i radikali su, izuzev u prvom sazivu parlamenta, imali zastupnike tokom dve decenije.

Proces registracije i preregistracije stranaka, na političkoj sceni Srbije, prema očekivanjima, ostaviće manje od 100 stranaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dve decenije višestranačja u Srbiji

Izvor: Mondo, 09.Dec.2010

Srbija danas obeležava dve decenije od uvođenja modernog višestrančja. Prvi višestrančki parlamentarni izbori održani su 9. decembra 1990. Godine.

Nastavak na Mondo...

DANAS JE 20. ROĐENDAN SRPSKE DEMOKRATIJE

Izvor: Kurir, 09.Dec.2010

BEOGRAD - Pre tačno 20 godina, 9. decembra 1990, građani Srbije glasali su na prvim višestranačkim izborima posle Drugog svetskog rata. Demokratska stranka i Srpski pokret obnove izašli su na megdan friško reformisanim komunistima, u čijim su rukama bile sve poluge sistema..BEOGRAD - Pre tačno...

Nastavak na Kurir...

Specijal B92.net o višestranačju

Izvor: B92, 09.Dec.2010

Beograd -- B92 je pripremio posebnu stranicu posvećenu 20. godišnjici održavanja prvih višestranačkih izbora u Republici Srbiji...Na današnji dan pre dvadeset godina održani su prvi višestranački parlamentarni izbori u Srbiji posle 1945. godine...Političke partije su za dvadeset godina svoje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.