Prekor Dačiću zbog Kosova

Izvor: Večernje novosti, 30.Maj.2015, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekor Dačiću zbog Kosova

PREMIJER Srbije i saradnici šefa države prekorili su u petak Ivicu Dačića jer je za "Novosti" izjavio da je Nikolićeva platforma zakasnila i da je podela Kosova realnija od njegovog predloga. Aleksandar Vučić je povodom intrevjua šefa diplomatije "Novostima" poručio da bi bilo bolje da se različite ideje o ključnim državnim pitanjima iznose unutar državnog rukovodstva, a da se u javnost izlazi samo sa usaglašenim stavovima. - Samo ujedinjeni možemo da postignemo očuvanje državnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i nacionalnog interesa, kao i ekonomski prosperitet. Ne znam ni da li je Dačić video platformu predsednika Tomislava Nikolića. Srbija je po pitanju KiM vodila dobru politiku. Zato tražim da više razgovaramo i izlazimo sa usaglašenim rešenjima. Ne vidim smisao u tome da se prepiremo i svađamo. Povodom Dačićeve ocene da je Nikolićeva platforma zakasnela, savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković u petak je za naš list rekla: - Takve tvrdnje otvaraju pitanja: da li je ministar spoljnih poslova pročitao platformu? Da li je on položio zakletvu i obavezao se na poštovanje Ustava koji predviđa da je teritorija Srbije nedeljiva i granica nepovrediva? Da li se to ministar zalaže za prekrajanje granica Srbije? Za to da veći deo teritorije i veći deo stanovništva Pokrajine ne bude više u Srbiji? DA LI BI PRIHVATILI PODELU? NA Dačićev stav da je podela najbrži i jedini mogući način rešavanja kosovskog pitanja, Pak Stanković uzvraća pitanjem: - Kako to Dačić uopšte zna da bi se Albanci saglasili sa podelom KiM i ko je to pitanje postavio Srbima? Poruka sa tako visokog političkog mesta veoma je opasna, smatra Pak Stanković, "jer insinuira da postoji nesaglasnost između predsednika i premijera oko ključnog političkog pitanja": - Naprotiv, to nije slučaj. Premijer je naglasio da je platforma ozbiljan dokument o kome će razgovarati sa predsednikom. Detalje će zajednički razmatrati i svakako je moguće da platforma može biti modifikovana u skladu sa Ustavom. Savetnica šefa države poručuje da dokle god mi budemo čvrsto na poziciji nepriznavanja, nezavisnost KiM neće biti ni trajna ni održiva. - Samo čvrsta državna politika Srbije po pitanju osnovnih nacionalnih interesa dovešće do rešenja koje bi bilo kompromis i za jednu i za drugu stranu. Sa te pozicije možemo govoriti o takozvanom istorijskom kompromisu između srpskog i albanskog naroda - zaključuje savetnica predsednika. Lider socijalista je, da podsetimo, poručio u "Novostima" i da je njemu bliža politika prema Kosovu koju vodi premijer Vučić. To je ostavilo utisak da državni vrh ima dva pristupa. Ali, i premijer Vučić i saradnici šefa države pozvali su u petak da se jedinstvenim pristupom dođe do najboljeg i najrealnijeg predloga Srbije.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Tomislav Nikolić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Potapa li Dačić Nikolićevu platformu

Izvor: Politika, 31.Maj.2015, 09:18

Stanislava Pak je ocenu šefa diplomatije da je platforma za KiM zakasnela nazvala opasnom porukom jer insinuira nesaglasnost između predsednika i premijera. – Aleksandar Vučić poručio da bi bilo bolje da se različite ideje o ključnim državnim pitanjima iznose unutar državnog rukovodstva..Nikolićeva...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.