Dačić i Mikser: Izjave o ujedinjenju Albanaca zabrinjavajuće

Izvor: BKTV News, 25.Apr.2017, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić i Mikser: Izjave o ujedinjenju Albanaca zabrinjavajuće

Ministri spoljnih poslova Srbije i Estonije, koja od 1. jula preuzima pedsedavanje EU, Ivica Dačić i Sven Mikser, zajednički su danas u Beogradu ocenili da su poslednje izjave albanskih lidera o ujedinjenju Albanaca neoprazne i zabrinjavajuće.

Ministar Mikser je novinarima, nakon razgovora sa srpskim kolegom, rekao da da se Estonija zalaže za proširenje EU i zajedno sa drugim članicama će raditi na postizanju mirne, stabilne, prosperitetne Evrope uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << mirnan, prosperitetan i stabilan region Zapadnog Balkana.

"Tu smo da damo svoj savet, tu smo da pružimo pomoć ne samo za vreme predsedavanja Savetom EU, već i izvan tog polugodišnjeg perioda kojim ćemo predsedavati", naglasio je Mikser.

Videli smo, kazao je, zabrinjavajući razvoj situacije u regionu, te da kada Estonija bude predsedavala Savetom EU, ali ni sada nijedan lider ne ohrabruje takve vrste izjava niti želi da se naruši stabilnost regiona.

Tači ušao u "sukob" sa Evropom: Velika Albanija je projekat srpske propagande, prihvatite Kosovo kao nezavisnu državu!

Mikser je pozvao na oprez sve lidere i da se uzdrže od takvih izjava.

Govoreći o procesu pristupnja zemalja kandidata Evropskoj uniji on je rekao da se prati mogućnost zemlje da ispuni kriterijume, a da postoje dodatne političke prepreke na tom putu koje su nastale kao proizvod neke situacije na domaćem terenu.

"Tako da verujem da taj proces mora da bude u potpunosti zasnovan za zaslugama, a ne na veštačkim preprekama", rekao je Mikser odgovarajući na pitanje da li će Hrvatska blokirati proces pristupanja, ali i izjave o ujedinjenju Albanije i Kosova.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je rekao da su upoznali Miksera sa situacijom u regionu, sa problemima koji postoje, zapaljivim izjavama koje nisu samo neoprezne, kako neki prikazuju, već su i opasne po ceo region i zato mislimo da EU treba da bude ne samo proizvođač stabilnosti i mira nego i sredstvo za smirivanje situacije.

Rama poziva na ujedinjenje Kosova i Albanije, srpski državni vrh ga optužuje da izaziva rat! (FOTO)

"Smirivanje situacije u regionu, otvarajući evropsku operspektivu svim državama i narodioma", naglasio je Dačić.

On je rekao da je Srbija potpuno posvećena procesu evropskih integracija i reformama i da očekuje da će dalja dinamika naših evropskih pregovora ići napred te da će najmanje dva poglavlja biti otvorena u julu, a da će do kraja godine tokom estonskog predsedavanja očekuje da budu otvorena još neka poglavlja.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Evropska Unija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.