Dačić: Cilj - punopravno članstvo u EU što pre

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2017, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Cilj - punopravno članstvo u EU što pre

Cilj Srbije je punopravno članstvo u EU u što skorijem periodu, izjavio je danas prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je zahvalio Luksemburgu na kontinuiranoj podrški evropskim integracijama Srbije.

"Naši ciljevi su nepromenjeni bez obzira na aktuelne rasprave u EU', rekao je Dačić na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za novinare posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom.

Dačić je rekao da je premijer Aleksandar Vučić preneo Aselbornu da će Srbija nastaviti svoj put ka EU i da će nastaviti da bude faktor mira i stabilnosti, i pored svih izazova i problema u regionu.

Kaže da je Luksemburg poslednjih godina bio na našoj strani kada je reč o poglavljima i ubrzanju pristupnih pregovora, ali da dve zemlje imaju različito stanovište po pitanju Kosova i Metohije, te da će Beograd aktivno učestvovati u dijalogu sa Prištinom.

Aselborn je rekao da je razumeo osetljivost Beograda za pitanje KiM, navodeći da niko ne želi da "povredi" Srbiju nego da pomogne u nastavku dijaloga i nalaženju rešenja u saradnji sa Srbijom.

Navodeći da njegova poseta posebna jer dolazi uoči predsedničkih izbora u Srbiji, Aselborn je naveo i da premijer Aleksadar Vučić, sa kojim je ranije razgovarao sat vremena, i Ivica Dačić vide budućnost Srbije u EU.

Govoreći o migrantima, Aselbor je rekao je da je čudno da neke članice EU prihvataju mali broj migranata, u nekim državama članicima ih i nema, dok je u Srbiji 8.000 izbeglica, te da će se sa Fronteksom i novcem EU pomoći u cilju nalaženja rešenja za taj problem

Aselborn je odgovarao i na pitanja o Bregzitu, njegovom uticaju na proces proširenja EU i zabrinutosti zemalja regiona.

Govoreći o saradnji dve zemlje, Dačić je rekao da se Srbija zalaže za bolju i širu saradnju sa Luksemburgom na svim poljima, navodeći da bi ekonomska saradnja trebalo da bude još veća.

Spoljnotrgovinska razmena sa Luksemburgom iznosi 30 miliona evra, kaže Dačić i dodaje da je u poslednjih nekoliko godina priliv investicija iz Luksemburga u Srbiju bio 1,5 milijardi evra, uključujući i Delez, te da je uspostavljena dobra saradnja privrednih komora dve zemlje.

Dačić je rekao da je u Lukesemburgu pre pet godina bilo 900 azilanata iz Srbije, a da ih je sada 150 što je, dodaje, za Luksemburg i dalje veliki broj, te da će se dalje raditi na njegovom smanjivanju.

Poruka Aselborna za Srbe koji planiraju da sa prodicom traže azil u Luksemburgu je da to ne čine, jer je, kaže, pozitivan rezultat te procedure nemoguć, te da su procedure kraće nego ranije.

Naveo je da više od 3.000 Srba legalno živi u Luksemburgu i da su Srbi dobrodošli u tu zemlju u kojoj, kaže, 47 odsto stanovništva nisu Luksemburžani.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.